Tip Magnet Rezeki: 2013

Monday, December 16, 2013

OMEGA OH OMEGA..

Bulan ni SHAKLEE promo OMEGA GUARD..
Salah satu produk SHAKLEE paling HOT!!

Banyak sangat manfaat Omega Guard ni.. Jom kita tengok satu persatu..

1. Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita
2. Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3. Mencegah salur darah dari tersumbat
4. Omega 3 dapat mengelakkan strok
5. Mengekalkan tekanan normal darah
6. Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
7. Mengurangkan sakit kepala
8. Merendahkan kolestrol
9. Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
11. Mengawal masalah obesiti
12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
13. Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
16. Membantu menyihatkan paru-paru
17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus)
19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik
23. Memelihara fungsi-fungsi sendi
24. Mencegah penyakit gout

Selain itu, Omega 3 yang tekandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak sepert:-

 Mencegah insomnia
 Mengurangkan tekanan emosi
 Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
 Membantu memperbaiki masalah autism
 Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
 Mengurangkan masalah schizophrenia
 Masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak


Syakirah Kapli
Shaklee Independent Distributor
013 3353751 sms/whatsapp
baca lagi

Sunday, October 20, 2013

Bisnes SHAKLEE secara PART TIME

Assalam..

Malam ni tak mau cerita tentang khasiat vitamin. Nak cerita bab berbisnes plok eh..

Saya bekerja. Dalam masa yg sama ingin berbisnes atas minat dan nak tambah pendapatan. Bukan tamak.. Cuma inginkan hidup yg lebih baik... Nak bantu lebih ramai orang.. Nak share kelebihan SHAKLEE dengan kawan2..

Acaner nak buat tu? Sambil kerja sambil bisnes? Tak ganggu waktu kerja ke?

Ok jawapannya... Mesti la ada strateginya.. Gunakan medium facebook sepenuhnya. Untuk makluman..(mesti dh ramai yg tau kan..huhu) page kat FB tu boleh buat scheduled post. So apa yg saya buat.. Di malam hari saya akan schedule siap2 post utk hari esok. Sekurang2nya setkan 3 post setiap hari. Kan senang tu.. Tak perlu ganggu waktu kerja pon.

P/s: Post kat blog pon boleh buat scheduled post jugak.

Bila ada order.. Saya akan ambil masa rehat atau time balik keja untuk pos barang. Yg nak COD di kawasan berdekatan pon sama.

Senang kan.. Semuanya tak mustahil..!!
Nak ke tak nak jer..

Nak jugak berbisnes macam saya?

Jommm... Join my team! Kami ada leader2 yg hebat!! Kelas percuma.. Online jer. Tak payah susah2 ke kelas bagai. Hehe

Syakirah Kapli
Ur Shaklee Indepedent Distributor
013 3353751

baca lagi

Friday, August 16, 2013

Vitamin SHAKLEE: Cadangan Set Haji

Assalamualaikum wbt

Hari ni & esok Mama, ayah dan abang sulung pegi kursus perdana haji peringkat negeri kedah. Kira practical training la ni sebelum bertolak ke tanah Suci bulan depan. Saya dah mula check stok supplemen diorang untuk pastikan cukup utk 45 hari mama ayah & abang kat sana.

Tambahan pula Tabung Haji pun ada pesan supaya amik supplemen untuk kesihatan yg optimum ketika menunaikan ibadat haji nanti. InsyaAllah kita berusaha untuk mempersiapkan diri sepenuhnya untuk mendapatkan ibadat haji yg TERBAIKK.. Moga mereka dikurniakan haji yg MABRUR..

Disini saya nak cadangkan beberapa set vitamin yang sesuai untuk bakal2 haji.

Terdapat 3 jenis Set Haji yang ditawarkan mengikut bajet

1) Set Premium (Haji/Umrah)

- Set A (Vita Lea, Vit C , B Complex)
- Nutriferon
- Performance Drink
- Ostematrix
- Advance Joint Health Tablet

2- Set Advance (Haji/Umrah) Pesakit Diabetis/Darah Tinggi/Kolestrol

- Set A (Vita Lea, Vit C , B Complex)
- Performance Drink
- Ostematrix

3 - Set Basic A (Haji/Umrah)

- Set A (Vita Lea, Vit C , B Complex)
- Performance Drink
- Ostematrix

- Set Basic B (Haji/Umrah)

- Nutriferon
- Performance Drink
- Ostematrix

Harga spesel meletopss..

Fb: Syakirah Kapli
Sms/whatsapp: 013 3353751

baca lagi

Thursday, August 15, 2013

GLA Complex membantu untuk cepat hamil

Bagaimana GLA Complex membantu anda untuk cepat hamil?

GLA boleh membantu wanita hamil cepat dengan cara memakan GLA secara konsisten. Ia akan menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan iaitu lendir yang bewarna putih telur. Jika anda perasan, setiap bulan hanya sekali wanita akan mengeluarkan cecair warna putih dari faraj. Itu adalah petanda waktu anda sedang subur. Adalah sangat penting untuk setiap wanita yang ingin hamil memeliki cecair subur yang berkualiti. Di sinilah fungsi GLA untuk membantu dalam penghasilan cecair yang melambangkan kesuburan ini, yang membantu sperma untuk berenang ke uterus, terus ke tiub falopio untuk bersenyawa dengan sel ovum. Bukan itu saja, cecair ini juga membantu sperma untuk terus hidup dalam tiub falopio sehingga 5 hari. Jadi, kalau tak kena hari subur pun masih ada can sebab sperma masih ada di situ sampai hari ke-5



Khasiat dan kebaikan GLA COMPLEX SHAKLEE

    + Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
    + Membantu meningkatkan kesuburan
    + Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
    + Membantu dalam menangani menopus
    + Menguatkan kuku dan rambut
    + Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
    + Membantu menangai ekzema
    + Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
    + Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
    + Menguatkan imuniti tubuh
    + Memperlahankan proses penuaan
    + Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
    + Mengawal kencing manis dan darah tinggi
    + Mengawal kolesterol
    + Untuk fungsi saraf

kredit

Boleh hubungi saya untuk info lanjut

FB: Syakirah Kapli 
Shaklee Independent Distributor : 956611
sms/whatsapp: 013-3353751
FB Page: Jom Sihat & Cantik Semulajadi
baca lagi

Wednesday, August 14, 2013

10 Fakta Menarik Mengenai Bayi Di Dalam Kandungan Anda

10 Fakta Menarik Mengenai Bayi Di Dalam Kandungan Anda :

1. Di sekitar usia 3 bulan usia di dalam kandungan, bayi mula menelan air ketuban dan mengeluarkannya kembali sebagai air kencing. Ini untuk melatih sistem pencernaan dan perkumuhannya.

2. Bayi boleh menangis sejak di dalam perut lagi. Sekitar usianya 3 bulan, peti suara sudah mula terbentuk dan bayi sudah mula menangis tetapi dalam diam.

3. Seawal usia 4 bulan, bayi mula meneroka ruang di sekelilingnya. Dia mula bermain dgn tali pusatnya, menghisap ibu jarinya sendiri, berenang-renang, menendang sekelilingnya dan berpusing-pusing di dalam kantungnya. Tetapi lazimnya ibu yang baru pertama kali hamil tidak akan menyedari pergerakan bayi sehigga usianya 5 bulan.

4. Ketika usianya memasuki 4 bulan, bayi akan mula tersedu untuk melatih sistem pernafasan. Bila bayi tersedu, ibu dapat merasakan getaran halus atau denyut halus di perut.

5. Pada usia 5 bulan, bayi mula memberi reaksi kepada bunyi di luar perut ibunya dan akan menutup telinga dengan tangannya sendiri apabila mendengar bunyi kuat.

6. Sekitar usia 6 bulan, memori bayi mula terbentuk dan bayi dapat mengingati dan mengenali suara ibu bapanya dan mula meneroka anggota tubuh badannya.

7. Seperti kita, bayi di dalam perut juga bermimpi seawal usianya 7 bulan. Aktiviti bermimpi ini akan melatih perkembangan otak bayi.

8. Apabila otaknya sudah terbentuk, bayi akan dapat merasai kesakitan sejak di dalam rahim lagi. Apabila ibu tertekan atau stress, emosinya juga terganggu dan menyekat perkembangan mentalnya.

9. Sebaik sahaja deria rasanya terbentuk, bayi juga dapat merasa makanan yang dimakan oleh ibunya dan boleh mengerutkan dahinya dan memuncungkan mulutnya sebagi reaksi kepada rasa pelik makanan yang dimakan oleh ibu.

10. Sebaik sahaja lahir, pertama kali bayi membuka mata, anak matanya akan membesar untuk menampakkan kecomelannya untuk memikat hati orang di sekeliling terutama ibu bapanya. Sebab itulah bayi nampak comel.
 
 
SUMBER: Kelab Soal Jawab Ibu & Bakal Ibu Jom Hamil
baca lagi

Tuesday, August 13, 2013

INFO: Tips paling cepat tambah susu ibu

Tiada cara yang betul atau salah dalam usaha menambah pengeluaran susu ibu kerana sesetengah kaedah berjaya bagi ibu A mungkin tidak berkesan pada ibu B. Oleh itu, sekiranya salah satu kaedah tidak berjaya, cuba kaedah yang lain pula. Jangan berputus asa dan sentiasa dapatkan sokongan dari orang-orang yang rapat dan mempunyai pengetahuan mengenai penyusuan

(1) Tambah masa dan kekerapan - Ini adalah asas dalam penyusuan susu ibu kerana secara asasnya pengeluaran susu ibu adalah mengikut konsep supply & demand. Lebih kerap menyusukan, lebih banyak yang dihasilkan. Cuba pam setiap kali selepas menyusukan bayi. Hormon prolaktin banyak dihasilkan pada waktu pagi, oleh itu luangkan sedikit masa untuk mengepam sebaik bangun dari tidur. Luangkan masa untuk menyusukan bayi sekerap yang mungkin ketika bersama mereka. Keberkesanan biasanya boleh dilihat selepas sekurang-kurangnya tujuh hari. Ada juga yang lebih sehingga 2 minggu.

Menurut pakar Laktasi Farah (Sarakids Owner), memerah pada masa yang tetap juga mempengaruhi pengeluaran. Walau pun ketika berada di tempat kerja, kita seringkali sibuk dan terleka dalam menyiapkan tugas yang diberikan, cuba sedaya upaya untuk menetapkan masa yg tetap untuk memerah setiap hari. Sediakan satu jadual memerah yang tetap dan tuliskan jumlah hasil yang diperolehi setiap kali. Oleh itu, anda akan dapat melihat sendiri perubahan pada hasil perahan setiap kali memerah.


(2) Minum air yang mencukupi - Air yang dimaksudkan adalah air kosong/masak semata-mata tidak termasuk teh,kopi,sirap dan air barli. Minimum 8 gelas (bagi seseorang seberat 25kg) lebih untuk yang lebih berat dari itu ;)

(3) Pemakanan seimbang - Secara peribadinya saya mendapati saya menghasilkan lebih banyak susu ketika kenyang berbanding dalam keadaan lapar. Sekiranya ibu-ibu sedang dalam usaha menurunkan berat badan, makan pada jumlah yang sedikit tetapi kerap bagi mengelakkan rasa lapar. Ini kerana dalam keadaan yang lapar kita lebih cenderung makan berlebihan. Utamakan sarapan pagi kerana ia adalah permulaan hari anda.

(4) Pemakanan yang menggalakkan pengeluaran - Keberkesanan adalah bergantung kepada individu. Halba, Oats, alfalfa , air soya, sawi, lobak putih (resepi), longan kering, daun kucai, kurma, jantung pisang (resepi), betik muda dan sebagainya.

(5) Mengambil hormon/suppliment untuk menambah susu - Terdapat banyak suppliment yang dirumus bagi membantu ibu-ibu yang mengalami masalah pengeluaran susu.

Bagaimana pun perlu diingat juga bahawa asas pengeluaran adalah supply & demand. Pengambilan suppliment/makanan penggalak susu hanya sebagai pemangkin bagi menggalakkan pengeluaran.

KREDIT: Penyususan Susu Ibu
baca lagi

Vitamin SHAKLEE untuk penghidap buasir

Penyakit buasir atau hemoroid adalah penyakit yang terjadi pada bahagian dubur. Penyakit ini dapat dikesan apabila saluran dubur membengkak. Ianya boleh berlaku sama ada di dalam dubur atau di kawasan luar. Biasanya pesakit akan berasa sakit kesan tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit.

Faktor2 buasir berlaku:
· Regangan yang melampau semasa pergerakan usus atau ketika sembelit.
· Cirit-birit yang kronik.
· Kurangnya pengambilan makanan berserat dalam diet harian.
· Mengandung atau bersalin.

Simptom2 nya pula:
· Rasa sakit yang berdenyut-denyut.
· Pendarahan berlaku selepas dan sebelum membuang air besar.
· Darah menitis dan tersembur keluar dari saluran dubur.
· Dalam tempoh pendarahan ini, pesakit itu boleh mengalami kekurangan darah.
· Ada yang tidak mengalami pendarahan, tetapi dikenali sebagai pembengkakan dubur.

Dan peringkat2 buasir:

Tahap 1:
Berlaku pendarahan dan bengkak menonjol keluar

Tahap 2:
Disebabkan oleh pergerakan usus, bengkak akan keluar tetapi secara spontan akan kembali ke dalam (saluran dubur)

Tahap 3:
Keadaan yang sama seperti tahap dua, tetapi bengkak tersebut akan hanya berada di dalam setelah ditolak masuk secara fizikal

Tahap 4:
Darah pekat keluar, menyebabkan rasa sakit dan susah untuk meneran. Buasir akan berada di luar kawasan dubur

Vitamin Shaklee Yang Disarankan

OSTEMATRIX
Membantu mengurangkan sembelit dan melancarkan pembuangan air besar serta memberi keselesaan kepada anda apabila mengalami luka di bahagian dubur.

OMEGA GUARD
Baik untuk sendi dan otot. Pesakit buasir akan mengalami kesakitan akibat daripada tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit. Jadi omega membantu untuk mengecutkan otot yang bengkak tersebut.

ZINC COMPLEX
Disarankan kepada pesakit buasir yang tahapnya lebih tinggi seperti keluar najis bersama darah dan membuang air besar dengan rasa yang sangat perit. Zinc complex membantu menyembuhkan luka di bahagian dalam dubur dengan lebih cepat.

Tips...
Banyak meminum air sekurang-kurangnya 1.5 - 2 liter sehari
    
Makan makanan seimbang: banyakkan memakan makanan yang tinggi serat, bijirin, buah-buahan dan sayur-sayuran.
    
Gunakan tandas pada masa yang ditetapkan seperti selepas bangun tidur setelah meminum segelas besar air.
   
 Elakkan dari memakan makanan yang boleh menyebabkan gangguan (makanan pedas atau berempah, alkohol) atau yang boleh merangsangkan usus (kopi atau teh).
    
Apabila terdapat gejala-gejala tertentu (seperti darah dalam najis,sakit atau gangguan pada dubur), berjumpalah doktor.
    ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
 


Untuk pertanyaan:


FB: Syakirah Kapli 
Shaklee Independent Distributor : 956611
sms/whatsapp: 013-3353751
FB Page: Jom Sihat & Cantik Semulajadi
baca lagi

Monday, August 12, 2013

Shaklee dan bakal haji..

 Sembang Sahur

Ayah: Tabung Haji pesan kena makan supplemen sebagai satu usaha untuk kesihatan optimum semasa menunaikan ibadat haji di Mekah. Nak elok makan supplemen yg kak juai tu. (Shaklee le tu)... Ayah rasa ok la sejak makan tu..

Saya: Amboi ayah.. promot nampak.. (cakap dlm dalam hati sambil senyum2..) haha..

Abg sulung: Apit pun.. sejak makan tu, alhamdulillah dengan izin Allah rasa bertenaga, tak letih sangat time kerja pun. (abg saya makan ESP + alfalfa + GLA) 

Menurut kak ipar, dulu time balik kerja memang keletihan dah dia, pi mana pon tak mau, sekarang dah ok. alhamdulillah. Balik keja siap boleh pi jalan2 lg...

Tahun ni insyaAllah jika tiada sebarang halangan Ayah, Mama & Abg sulung saya akan menunaikan ibadat haji. Moga mereka dikurniakan kesihatan yg baik disana dan mendapat Haji yg Mabrur..Mode: happy & syukur sebab mereka beroleh manfaat (dengan izinNya) dari Shaklee yg saya kenalkan kpd mereka beberapa bulan lalu.

baca lagi

Sunday, August 4, 2013

Vitamin Shaklee dapat membantu kesuburan suami isteri. InsyaAllah.

Anda inginkan zuriat? 
Dah lama kahwin tetapi masih belum dikurniakan zuriat?

Saya percaya ramai yang mempunyai masalah ni. Dan usaha ke arah itu bukanlah sedikit kan. Rawatan altenatif mahupun moden semua dah cuba. Kalau belum berhasil apa kata anda cuba pula supplemen dari Shaklee?

Apa yang bermian2 difikiran anda tentang vitamin kesuburan SHAKLEE nih?

➲ Apakah supplement yang dapat membantu kesuburan suami dan isteri?
✔ Untuk isteri 유 GLA Complex dan B Complex
✔ Untuk suami 웃 Vita-E Complex dan Zinc Complex

➲ Bagaimana supplement tersebut membantu meningkatkan kesuburan suami dan isteri?

유 GLA Complex
✔ Membantu untuk menstabilkan kitaran haid
✔ Membantu untuk menghasilkan lendir serviks yang berkualiti yang membantu meningkatkan kesuburan iaitu lendir yang berwarna putih telur
✔ Membantu menstabilkan hormon dan mencegah aktiviti sel yang abnormal seperti cyst

유 B Complex
✔ Lengkap dengan kesemua vitamin b yang diperlukan
✔ Juga mengandungi vitamin B6 (asid folic) yang penting untuk persenyawaan telur oleh sperma

웃 Vita-E Complex
✔ Membantu menyokong pengeluaran sperma
✔ Membantu mencegah kerosakan sperma
✔ Mengandungi selenium yang membantu mencegah pengoksidaan sel-sel sperma

웃 Zinc Complex
✔ Membantu pengeluaran sperma yang berkualiti
✔ Membantu memberi kekuatan kepada sperma
✔ Membantu mengelakkan pengecutan testis dan penurunan hormon testosteron

➲ Berapa lama supplement ini boleh bertahan?
✔ Kesemua supplement tersebut boleh bertahan sehingga 2 ke 4 bulan

➲ Berapa biji dalam satu botol?
✔ GLA Complex - 60 biji
✔ B Complex - 120 biji
✔ Vita-E Complex - 120 biji
✔ Zinc Complex - 120 biji


Sumber FB: Supplemen4all 

FB: Syakirah Kapli 
Shaklee Independent Distributor : 956611
sms/whatsapp: 013-3353751
FB Page: Jom Sihat & Cantik Semulajadi
baca lagi

Saturday, August 3, 2013

Kebaikan AJHT : Supplemen terbaik untuk melegakan sakit sendi.

10 Kebaikan AJHT (UBAT SAKIT SENDI PALING HOT)

  1. menyokong keselesaan sendi
  2. membantu kekalkan tulang rawan
  3. memelihara tisu penyambung yang sihat
  4. melancarkan pergerakan harian
  5. sangat berkesan, kesan positif selepas 5 hari pengambilan (ada ujian klinikal tau)
  6. menghalang pembentukan bahan kimia yang merosakkan tulang rawan
  7. anti radang semulajadi
  8. dibuat dari sumber tumbuh-tumbuhan semata-mata, asli dan semulajadi
  9. memberi kekuatan kepada struktur sendi
  10. bertindak seperti kusyen untuk melindungi tulang rawan, juga membekalkan glukosamina (penting untuk binaan tulang rawan dan lendir untuk licinkan sendi dalam tendon dan ligamen.
hanya dibuat dari tumbuhan semulajadi 100%

kenapa perlu pilih AJHT?

Jom dapatkan AJHT sekarang,,,!!


baca lagi

Friday, August 2, 2013

Bisnes SHAKLEE secara PART TIME

Assalam..

Malam ni tak mau cerita tentang khasiat vitamin. Nak cerita bab berbisnes plok eh..

Saya bekerja. Dalam masa yg sama ingin berbisnes atas minat dan nak tambah pendapatan. Bukan tamak.. Cuma inginkan hidup yg lebih baik... Nak bantu lebih ramai orang.. Nak share kelebihan SHAKLEE dengan kawan2..

Acaner nak buat tu? Sambil kerja sambil bisnes? Tak ganggu waktu kerja ke?

Ok jawapannya... Mesti la ada strateginya.. Gunakan medium facebook sepenuhnya. Untuk makluman..(mesti dh ramai yg tau kan..huhu) page kat FB tu boleh buat scheduled post. So apa yg saya buat.. Di malam hari saya akan schedule siap2 post utk hari esok. Sekurang2nya setkan 3 post setiap hari. Kan senang tu.. Tak perlu ganggu waktu kerja pon.

P/s: Post kat blog pon boleh buat scheduled post jugak.

Bila ada order.. Saya akan ambil masa rehat atau time balik keja untuk pos barang. Yg nak COD di kawasan berdekatan pon sama.

Senang kan.. Semuanya tak mustahil..!!
Nak ke tak nak jer..

Zassss...!!

Syakirah Kapli
Shaklee Independent Distributor (id:956611)
Page: Jom Sihat & Cantik Semulajadi

baca lagi

FOLIK ASID : RISIKO KEKURANGAN FOLIK ASID


FOLIK ASID : RISIKO KEKURANGAN FOLIK ASID

Asid folik adalah sejenis vitamin B9 yang larut air.Larut air ni bermakna ia larut di dalam air. Ia dilakukan melalui saluran darah dan dikumuhkan dalam air kencing. Tubuh kita tidak dapat menyimpan asid folik, justeru kita perlu mengambilnya setiap hari untuk memastikan pengambilan jumlah yang mencukupi. Vitamin B9 (termasuk asid folikdan folat) adalah penting untuk beberapa fungsi tubuh, termasuklah :

· Untuk mensintesis DNA, RNA dan untuk membaiki.

· Membantu pertumbuhan pesat sel-sel dalam tubuh.

· Untuk menghasilkan sel-sel darah merah yang sihat

· mencegah kecacatan kelahiran utama otak atau tulang belakang bayi (kecacatan tiub neural, termasuk spina bifida dan anencephaly) sebab itu penting bagi wanita hamil mengambil asid folik yang mencukupi.

· Meningkatkan kesihatan otak.


SIAPA YANG PATUT MENGAMBIL ASID FOLIK?

Pengambilan dan keperluan asid folik sebenarnya bukan sahaja untuk mereka yang sedang merancang untuk hamil. Mac Dimes pengarah, Richard Johnston, Jr MD, berkata bahawa untuk mencegah kecacatan kelahiran, wanita perlu mengambil asid folik sebelum hamil serta sepanjang 4 minggu pertama. Kajian di AS melaporkan hampirseparuh daripada kehamilan adalah tidak dirancang, oleh itu setiap wanita yang mampu hamil perlu mengambil makanan tambahan harian asid folik. Kajian lain juga menyebut bahawa wanita yang mengambil suplemen asid folik sekurang-kurangnya 12 bulan sebelum hamil boleh mengurangkan risiko kelahiran bayi pra-matang.

SUMBER SEMULA JADI ASID FOLIK
Sayuran hijau gelap adalah sumber asid folik yg baik. makanan berikut kaya dengan asid folik:

· Asparagus

· Roti yis

· Brokoli

· Pucuk Kamel

· Kubis

· Kembang kol

· Kuning telur

· Jaket kentang (besar)

· Buah pinggang

· Lentil

· Salad

· Hati (wanita hamil tidak perlu mengambil hati)

· Limau

· Parsnips

· Peas

· Bayam

· Biji bunga matahari

· Roti gandum (biasanya diperkaya)


ANEMIA & KEKURANGAN ASID FOLIK

anemia berlaku apabila kekurangan pengambilan makanan yg mengandungi folik asid. tanda-tanda dan gejala penyakit kekurangan asid folik termasuk :

· Kelesuan, keletihan

· Rasa lemah

· Sifat Pelupa

· mudah marah

· Hilang selera makan

· Masalah Berat badan

Pesakit anemia perlu mengambil asid folik setiap hari.


RISIKO-RISIKO LAIN YANG DIKAITKAN DENGAN KEKURANGAN ASID FOLIK

Selain dari anemia dan kecacatan kelahiran, kekurangan asid folik boleh mengakibatkan:

· Risiko serangan jantung

· Risiko strok. Satu kajian dalam jurnal perubatan melaporkan bahawa menambah asid folik dalam makanan dapat menyumbang kepada pengurangan risiko kematian akibat strok

· Kanser perut

· Pengurangan jumlah sperma lelaki

· kemurungan

· Masalah ingatan

· Penyakit alahan

· Kepadatan tulang rendah

Sumber: FB Kelab Soal Jawab Ibu & Bakal Ibu Hamil

PSSTTTT....!! siapa yg tak tahan dengan bau dan rasa vitamin B yg diberi di klinik kesihatan, jom cuba Vitamin B Complex SHAKLEE. Lengkap dengan asid folik yg ibu2 perlukan..

FB: Syakirah Kapli 
Shaklee Independent Distributor : 956611
sms/whatsapp: 013-3353751
FB Page: Jom Sihat & Cantik Semulajadi



baca lagi

Sunday, July 28, 2013

Set slimming untuk ibu yang menyusukan bayi

Siapa cakap IBU MENYUSU tak boleh DIET???
Mesti susah hati kan bila lepas bersalin badan bagai di pam2.. huhu..

ada BERITA BAIK!!.. Kini anda boleh berDIET dengan SHAKLEE.

Bukan saja boleh TURUNKAN BERAT,
Siap SUSU BADAN melimpah ruah..
SUSU PEKAT..
Badan rasa RINGAN & BERTENAGA..
Tiada lagi KEPUTIHAN..
Melancarkan pembuangan air besar. No sembelit2 tauu..

Boleh cuba ESP + Lecithin + Alfalfa

Energizing Soy Protein (ESP)

# Bantu beri mereka tenaga yang berpanjangan kerana kelebihan indeks glisemik rendah dalam ESP. Penyusuan boleh membakar kalori dari 200-500 sehari. Jika ibu menyusu tidak makan dengan seckupnya bagi memenuhi keperluan kalori harian mereka, ia mungkin juga menjadi penyebab kepada keletihan. Menyusukan anak memerlukan tenaga dan kalori yang banyak bagi seorang ibu. bak kata Farah di SARAKIDS

"Seorang ibu akan menghasilkan 600-1000 ml (20-35 oz) dalam masa 24 jam ~ bergantung kepada umur, saiz dan permintaan dari bayi. Dan setiap 1000 ml susu yang terhasil akan memerlukan 1000 kalori untuk tenaga dalam susu dan tenaga ini digunakan untuk menghasilkan susu. Ini belum dihitung kalori yang diperlukan utk tenaga oleh tubuh si ibu"

# Semasa menyusu, badan ibu memerlukan lebih protin dan kalsium. Dengan pengambilan ESP, secara tidak langsung ibu2 menyusu boleh mencukupkan keperluan protin harian. Protein membantu pembentukan sel dan merupakan kandungan yang penting dalam susu ibu. Protein juga adalah blok bangunan untuk pertumbuhan bayi. Susu ibu mengandungi protein yang sempurna untuk bayi, dan protin akan diambil dr dalam diet anda untuk diberikan kepada bayi anda. Tapi perlu diingatkan ESP bukan lah memperbanyakkan susu, tetapi ianya merupakan suatu bonus kepada badan ibu itu sendiri untuk menghasilkan susu badan yang cukup. Ianya adalah untuk mengisi kekurangan sumber nutrisi yang tidak diambil oleh ibu di dalam pemakanan mereka setiap hari. Protein adalahblok bangunan untuk pertumbuhan bayi anda.  Menurut Ohio State Universityxtension, ibu-ibu harus mempunyai 71 g protein setiap hari.

# Kulit ibu lebih gebu dan cantik. Ini merupakan satu bonus kepada ibu2 menyusu. Di samping menggunakan ESP sengai makanan tambahan, ibu2 mendapati kulit mereka lebih gebu, halus dan cerah dari yang sebelumnya.Protein diperlukan untuk membaiki tisu dan pembinaan tisu baru. Setiap selmemerlukan protein untuk mengekalkan kehidupan. Protein juga bahan utama yang digunakan untuk "menggantikan" sel-sel mati. sebab itu lah ibu-ibu mendapati kulit mereka lebih segar dan cantik selepas pengambilan ESP. 


Lecithin

Lecithin shaklee di ekstrak dari kacang soya organik bukan GMO. Setiap kapsul mengandungi 520mg lecithin soya termasuk 80mg kolin dan 48mg inositol. Lecithin yang dirembeskan dari tubuh akan menghasilkan acetylkolin,fosforus dan lemak tak tepu...

Lecithin adalah gabungan kolina,inositol dan asid lemak penting yang lain. Lecithin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan "melekat pad lemak" dalam kata ringkasnya ia menyebabkan  lemak tu "terapung" dalam darah dan seterusnya mencegah lemak dari melekat pada dinding membran.

antara khasiat lain
~~~~~~~~~~~~~~

~membantu membersihkan saluran darah
~sebagai pengemulsi lemak dalam salur darah
~mengawal penggumpalan platlet darah
~menggalakkan metabolisma lemak
~mencairkan lemak -turunkan paras kolestrol
~mencergas dan mencerdaskan otak(sesuai untuk pelajar)
~menggalakkan penyerapan vitamin ADEK 
~mengawal kehilangan air oleh kulit.
~menjaga kesihatan membran sel
~menjaga kesihatan saraf
~penting dalam penghasilan hormon
~untuk rambut yang sihat.

Khas buat ibu menyusu jika terjadi bengkak susu dengan pengambilan lecithin membantu mengurangkan pembengkakkan tersebut.....bonus untuk ibu menyusu sebab tu dalam set slimming ibu menyusu ada lecithin ni.....


Alfalfa 

Alfalfa merupakan raja segala tumbuhan, pusat pengumpulan segala nutrien. Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam enam meter kebawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi, mengandungi vitamin A, C dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat besi. Shaklee hanya menggunakan alfalfa terbaik yang tumbuh di California yang kaya dengan pelbagai jenis zat termasuk kalsium fosforus ,zat besi dan magnesium serta klorofil, bioflavonoid, pelbagai mineral dan vitamin. Tidak mengandungi perasa tiruan, pemanis, pewarna, bahan pengawet tambahan, fungisid, bakteriosid, hormon2 sintetik, pengawal atur tumbesaran atau bahan2 kimia.

Mari kita baca apa kepentingan Alfalfa untuk yang bergelar ibu menyusu, isteri & wanita..

Untuk ibu menyusu alfalfa membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu MEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSU IBU. Merupakan supplement penting untuk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim. Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas) dan membuang angin dalam badan, secara automatik kesan baik pada baby susah nak kena kembung perut.





Hubungi saya sekarang!!.. Dapatkan tips dan panduan percuma di samping jadual pemakanan lengkap..

FB: Syakirah Kapli 
Shaklee Independent Distributor : 956611
sms/whatsapp: 013-3353751
FB Page: Jom Sihat & Cantik Semulajadi
baca lagi

Saturday, July 27, 2013

Banyaknya khasiat Omega Guard Shaklee

OMEGA GUARD ni sangat banyak KHASIAT.
OMEGA GUARD mengandungi Omega 3, DHA, EPA & LLA.
Antara khasiat OMEGA GUARD:

1. Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita
2. Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3. Mencegah salur darah dari tersumbat
4. Omega 3 dapat mengelakkan strok
5. Mengekalkan tekanan normal darah
6. Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
7. Mengurangkan sakit kepala
8. Merendahkan kolestrol
9. Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
11. Mengawal masalah obesiti
12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
13. Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan
otak janin
14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
16. Membantu menyihatkan paru-paru
17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE
(lupus erythematosus)
19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik
23. Memelihara fungsi-fungsi sendi
24. Mencegah penyakit gout

FB: Syakirah Kapli 
Shaklee Independent Distributor : 956611
sms/whatsapp: 013-3353751
FB Page: Jom Sihat & Cantik Semulajadi
baca lagi

Testimoni: Omega Guard untuk melegakan batuk dan asma

Omega Shaklee adalah salah satu produk Shaklee yang terhangat. Ianya adalah minyak ikan yang padat dengan DHA dan EPA dan telah dibuktikan melalui satu ujian. Omega Shaklee telah diuji bersama-sama brand lain seperti Pristin, Biogrows, Kordel's, Blackmores dan banyak lagi. Ternyata Omega Shaklee adalah yang terunggul, kerana dalam setiap 1000mg minyak ikan Omega Shaklee, terdapat 540mg EPA dan 360mg DHA. Satu kapsul dengan penuh kebaikan. Berikut adalah hasil perbandingan EPA dan DHA tersebut:

Ternyata Omega Guard Shaklee yang mengandungi paling tinggi DHA dan EPA
TESTIMONI



Kandungan anti-radang di dalam Omega Shaklee membantu meredakan batuk juga selsema. Dada akan merasa hangat, jadi kahak dan mukus dapat dicairkan. Begitu juga dengan penghidap asthma atau lelah, antara makanan terbaik untuk mengelakkan serangan adalah dengan mengambil makanan yang mengandungi agen anti radang yang terdapat di dalam omega 3 seperti salmon, tuna, walnut, flaxseeds dan berbagai lagi. Jika mahukan sesuatu yang lebih mudah berikan sahaja Omega Shaklee, bukan sekadar omega 3 dari sumber minyak ikan, malahan omega 3 tumbuh-tumbuhan ALA juga terdapat di dalam Omega Shaklee ini.

Diantara kebaikan lain Omega Shaklee adalah:

  • Mengurang risiko serangan sakit jantung kepada bekas pesakit serangan jantung
  • Menurunkan kandungan kolestrol
  • Memelihara kesihatan pembuluh darah di dalam badan
  • Mencairkan lemak yang tersangkut di dalam saluran-saluran darah
  • Menurunkan berat badan
  • Bagus untuk kesihatan kulit
  • Memelihara kesihatan jantung
  • Mengurangkan risiko terkena selsema yang berulang-ulang
  • Membina jaringan otak yang sihat
  • Otak bayi di dalam kandungan menjadi lebih aktif 
  • Menyokong kesihatan sendi
  • Menguat memori yang lemah

FB: Syakirah Kapli 
Shaklee Independent Distributor : 956611
sms/whatsapp: 013-3353751
FB Page: Jom Sihat & Cantik Semulajadi
baca lagi

Tuesday, July 23, 2013

Cara-cara Penyimpanan dan Pemanasan Susu Perahan

Artikel yg mantop ni saya copy paste dari Health by Nature.

Entry ni Credit to kak Nadiah.
Ini saya copy paste sebab cara explainnya sangat bagus....Semoga beri manafaat terutamanya pada yang baru dalam bidang penyusuan...

Ini merupakan beberapa soalan berkenaan storage dan pemansan hasil perahan...

Soalan 1:
Berapa lama susu saya boleh bertahan:-
a) Suhu Bilik
b) Peti Ais (Satu Pintu)
c) Peti Ais bawah ( 2 Pintu) - Ini maksudnya dibahagian refrigerator
d) Peti Ais Atas ( 2 Pintu) - Ini maksudnya dibahagian freezer
e) Deep Freezer

Jawapan :
Lama mana bertahannya susu ibu bergantung kepada suhu peti ais, cuaca di Malaysia dan juga kekerapan kita membuka tutup peti ais...banyak pendapat mengenai soal berapa lama susu boleh bertahan ini, jadi jawapan ummi ini telah ummi sesuaikan dengan suhu di Malaysia dan juga base pd kekerapan kita membuka tutup pintu ais dan juga pengalaman ummi sendiri (setelah dibuat experiment n error berkali2)...so inilah jawapan ummi yang ummi rasakan paling sesuai :-

a) suhu bilik - bertahan selama 4 jam atau paling lama 5 jam sahaja (ummi dah buat experimen pun sbb ummi expressing pumping...
b) Peti Ais (1 pintu) - bertahan paling lama adalah 2 minggu sahaja...kerana suhu bg peti ais satu pintu tidak sama dengan yg 2 pintu..Ini kerana peti ais 2 pintu jika di buka pintu bwh, susu di bhg atas tidak berubah sedangkan peti ais satu pintu merangkumi kedua2 bhg sekaligus...
c) Peti Ais Bawah (2 Pintu) [Refrigerator]- bertahan paling lama 72 jam tetapi ummi lebih suka amalkan 48 jam sahaja.
d) Peti Ais Atas ( 2 Pintu) [freezer] - bertahan paling lama 3-6 bulan (bergantung kepada kekerapan membuka pintunya...semakin kerap semakin kurang jangka hayatnya..ummi ambil 3 bulan sahaja...
e) Deep Freezer - bertahan paling lama 6-12 bulan (lamakan...subhanallah)...juga bergantung kepada kekerapan pintunya di buka...* setiap kali peti ais dibuka suhu akan berubah..

Dan just tambahan, susu dari freezer yang telah di cairkan (thawed)...hendaklah digunakan dalam tempoh 24 jam dari ianya cair sepenuhnya...dan apa yg ummi paparkan di atas hanyalah sebagai panduan sahaja...apapun sekiranya susu kalian masih tidak berbau dan tidak berubah rasa(kita lbh tau dah basi ke belum)...so, walaupun sudah terlebih tarikh ianya masih selamat digunakan, insya allah...Dan harus juga ummi ingatkan bahawa susu yg di simpan di bahagian dalam peti ais lbh better dr yang di simpan di tepi pintu peti ais...

PALING BAGUS AMALKAN SEPERTI GAMBAR DIBAWAH... GERENTI SELAMAT....



Soalan Kedua :-
Berapa lama susu yang telah di panaskan boleh di gunakan?

Jawapan :-
Ummi lebih suka bahagikan kepada 2 keadaan :
a) Susu fresh (susu yg di sejukkan di bahagian bawah) - (selepas di panaskan) jika baby dah minum, bertahan selama 1-2 jam dan jika baby tak minum lagi, bertahan 3-4 jam..
b) Susu beku (Thawed) - (selepas di panaskan) - bertahan sejam sahaja dan sekiranya tidak habis perlu dibuang...

Susu yang telah diminum baby tidak boleh di gunakan semula kerana air liur/siliva baby juga ada bacteria dan enzyme...dan mengapa susu beku bertahan sekejap berbanding susu fresh...kerana proses pembekuan tuh sebenarnyer mengubah/memusnahkan beberapa komponen dlm susu...

Soalan ketiga:-
Bagaimana cara terbaik untuk panaskan susu ibu?

Jawapan :-
Sebenarnya the best way adalah dengan merendam botol susu ke dalam air suam selama 2 atau 3 kali sehingga suhunya menyamai suhu badan..dan sekiranya ingin memudahkan kerja boleh juga di panaskan menggunakan warmer...dan harus ummi ingatkan JANGAN panaskan susu dengan merebus susu dengan air yg menggelegak,menggunakan microwave dan melebihi suhu 70 degree celcius...ini akan merosakkan khasiat yang terdapat dalam susu tersebut...

Soalan ke empat :
Boleh kah saya mencampur2kan susu jam 2 ptg dengan 6 ptg??

Jawapan :-
Sebenarnya ummi tidak berapa advise untuk susu di campur2kan...tetapi sbg panduan kerana kuantiti pengepaman adakalanya tidak sama...kdg2 sedikit2 dan adakalanya banyak...so, jawapan ummi ialah BOLEH...syaratnya susu2 yg di campurkan itu hendaklah dalam tempoh 24 jam sahaja (maksudnya masa perahan tarikh yg sama-24jam)..dan syarat kedua susu yg baru di perah hendaklah di sejukkan terlebih dahulu dalam bekas lain sekitar 2-3 jam...apabila suhu kedua2 susu yg ingin di campurkan tersebut telah sama...baru lah boleh di campurkan kedua2nya...

Soalan kelima :-
Bolehkah susu yg saya baru perah, kemudian saya berikan anak saya minum...tetapi tidak habis...bolehkah saya simpan bakinya di dalam peti ais dan saya panaskan semula untuk di gunakan???

Jawapan :-
Actually ummi tidak begitu menggalakkannya tetapi base pd experience ummi sendiri..BOLEH...syaratnya begini...(untuk mudahkan kefahaman ummi bg contoh ye)..kita pam dapat sekitar 4 oz...asingkan 2 oz untuk anak minum dan 2 oz standy(kalau tak cukup)...so, susu yg belum di minum ini masih boleh di sejukkan dan di panaskan semula untuk di gunakan...dan bg yg telah di minum..ummi tak galakkan...sbb campuran air liur baby turut mengandungi bakteria dan enzyme...so, kita lbh tau banyak mana anak kita perlukan...asingkan siap2 ok...

Nah gitulah cara-cara storage dan memanaskan susu perahan k... Apa-apa pun KEEP PUMPING MOMS :)
Semoga bagi menafaat k..
baca lagi

Sunday, July 21, 2013

Produk: GLA COMPLEX

JULAI 2013: Bulan PROMO GLA Complex. 


PROMO gila-gila MURAH ini merisaukan saya! Takut GLA kehabisan stok!! huhu. Selain ESP, GLA Complex juga menjadi kegilaan ramai sejak akhir-akhir ni. Paling terkenal dikalangan wanita-wanita yg inginkan zuriat, yang mengalami period pain, cyst. Tak kurang juga yang ingin kulit muka cerah & licin berseri tanpa jerawat!

TAPI!!.. Tahukah anda GLA Complex boleh beri lebih dari itu???

INFO TENTANG GLA COMPLEX

GLA dalah gamma-linolenik acid, yang mana terdapat dalam bunga borage, evening primrose (EPO) dan bunga safflower. GLA mempunyai pelbagai kebaikan dalam kehidupan kita. Tubuh kita sebenarnya boleh menghasilkan GLA sendiri daripada linolenik asid yang kita amik (jika ada).
Antara faedah2 GLA terhadap tubuh kita:-

IMUNITI TUBUH

Jangkitan kuman menyebabkan tubuh tidak dapat menukar linolenik acid kepada GLA. Kekurangan GLA sebenarnya menyebabkan sistem imuniti terganggu.

MASALAH KOLESTEROL

Pengambilan GLA (bersama EPA) terbukti mempengaruhi profil lipid yang mana menurunkan kadar kolesterol. GLA dan EPA ditukarkan kepada PGE-1 (prostaglandin) yang mana kadar kolesterol tak dapat dikawal dalam sel yang tidak dapat menjalankan sintesis terhadap PGE-1 ni. Mengambil GLA setiap hari selama 3 bulan memulihkan pengekalan PGE-1 dalam tubuh sekaligus mengawal kolesterol.

ARTRITIS

Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh University of Massachussetts terhadap pesakit2 artritis, GLA dari minyak borage didapati membantu mengawal bengkak sendi dan kesakitan yang dialami oleh pesakit artritis.

PMS

Masalah PMS didapati dapat diatasi dengan pengambilan GLA yang konsisten. Masalah PMS berpunca dari penurunan kadar asid lemak dalam tubuh wanita ketidak kedatangan haid. Kekurangan asid lemak ini menjadikan simptom PMS yang jelas.

DIABETES

Kajian terhadap 111 pesakit diabetes mendapati GLA membantu mengurangkan simptom kerosakan saraf terhadap pesakit diabetes. Dalam kajian lain, GLA didapati menghalang kemerosotan saraf dari berlaku. Pesakit diabetes dikaitkan dengan masalah kekurangan PGE-1, menjadikan mereka memerlukan GLA. PGE-1 membantu dalam penghasilan insulin untuk pesakit diabetes.

KULIT YANG SIHAT

GLA telah digunakan sejak berzaman untuk kesihatan kulit, dan juga membantu dalam masalah kuku rapuh. 9 kajian ke atas GLA mendapati ia mampu merawat ekzema. Walaupun kesannya agak lambat (6-9 bulan) namun ia penantian yang berbaloi.


GLA dari minyak borage adalah pilihan yang paling praktikal.

Hubungi saya untuk dapatkan harga SPECIAL 

Shaklee Independent Distributor (id: 956611)
baca lagi

Vitamin Natural vs Vitamin Sintetik



1. Penghasilan

-Vitamin natural dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber.Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.

-Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. COntohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.


2.Keserasian dgn badan

-Vitamin natural dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.

-Vitamin sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.


3. Harga

Vitamin natural tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.
Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.


4.Kesan kepada tubuh badan

Vitamin natural mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dlam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.

Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.


5. Kesan jangka panjang

Vitamin natural tidak mendatangkan kesan sampingankerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).

- Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.

Pendek kata, perbandingan antara vitamin natural dengan vitamin sintetik adalah umpama bunga hidup dengan bunga plastik. Bunga plastik itu memang lebih mudah, murah, dan tahan lama. Tapi keunggulan bunga hidup tidak dapat ditandingi, walau macamana ‘nampak asli’ bunga plastik tersebut. Perbandingan yang lain ialah objek sebenar dengan imej dalam cermin. Walaupun kelihatan sama, tp imej dalam cermin tetap bukan objek sebenar.

baca lagi
 
Copyright © Owner's Blog | All Rights Reserved | Design By Adam Faiz Back to Top|Dashboard