Tip Magnet Rezeki: Tanda-tanda penyakit jantung

Sunday, March 16, 2014

Tanda-tanda penyakit jantung

Penyakit jantung seakan menjadi penyakit yang biasa dihidapi masyarakat. Sebelum ia menjadi semakin parah, ada baiknya kita kenali tanda-tanda awal penyakit ini untuk melakukan pencegahan dan persediaan awal.

1. Sakit Dada
Ia disebabkan sel-sel jantung tidak mendapat oksigen yang mencukupi kerana kurangnya aliran darah ke otot-otot jantung.

2. Sukar Bernafas
Kesukaran ini biasa terjadi ketika tidur atau hanya sekadar berbaring. Untuk mengatasi hal tersebut, ambil nafas dalam-dalam dan hembus nafas perlahan-lahan. Keadaan nafas yang sesak juga berlaku pada malam hari. Hal tersebut dikenali sebagai Paraoxysmal Nocturnal Dyspnea atau kesukaran bernafas akibat kurang kemampuan jantung untuk mengepam darah ke seluruh tubuh dan kembali semula ke jantung dan paru-paru.

3. Kurang Selera Makan
Ia disebabkan oleh pengumpulan cairan di dalam hati atau sistem pencernaan yang mengakibatkan berkurangnya selera makan.

4. Sering Rasa Lelah Penat
Rasa lesu dan lelah tanpa sebab ini berlaku kerana tubuh tidak mendapat oksigen yang mencukupi.

5. Kerap Buang Air Kecil
Intensiti buang air kecil yang kerap juga boleh menjadi simptomnya. Perkara ini disebabkan cairan yang terkumpul pada ginjal melalui aliran darah pada siang hari. Untuk menghindari hal ini, kawal pengambilan air pada waktu malam hari.

Sumber: http://penpatah.blogspot.com/2012/04/5-tanda-awal-penyakit-jantung.htmlSelain menjaga pemakanan harian bersenam 2-3 kali seminggu, anda boleh dapatkan suplemen untuk menjaga kesihatan jantung anda. Shaklee Malaysia telah melancarkan COQ HEALTH PLUS, suplemen yang dapat menyokong kesihatan jantung anda.

Jika anda perlukan info lanjut tentang COQ HEALTH PLUS dan vitamin2 Shaklee yg lain, boleh hubungi saya;

Fb: Syakirah Kapli
Shaklee Independent Distributor
013 3353751 sms/whatsapp

No comments:

Post a Comment

 
Copyright © Owner's Blog | All Rights Reserved | Design By Adam Faiz Back to Top|Dashboard