Tip Magnet Rezeki: Khasiat Bawang Putih - Garlic Complex

Tuesday, June 10, 2014

Khasiat Bawang Putih - Garlic Complex

Khasiat bawang putih

1. Mengurangkan Risiko Angin Ahmar 

-Bawang putih mampu penghasilan oksida nitrik pada dinding saluran darah yang membantu untuk mengembang dan mengawal tekanan darah dengan baik bagi mengelakkan risiko darah tinggi dan angin ahmar.

2. Mengurangkan Risiko Kanser 

-Kaya dengan anti oksidan seperti selenium, bawang putih mampu membantu mengurangkan radikal dalam darah, sekaligus mengurangkan risiko seseorang menghidap kanser.

3. Bertindak sebagai Anti-bakteria dan Antivirus 

-Sejenis bahan iaitu allicin yang terkandung di dalam bawang putih ini bertindak sebagai antivirus dan antibakteria dalam memusnahkan beberapa mikrobakteria. Jadi, ianya amat baik untuk jangkitan perut, jangkitan influenza dan sebagainya.

4. Mengandungi Iodin 

- Bawang putih mempunyai kandungan iodin yang tinggi yang baik untuk pesakit hypertiroid.

5. Meningkatkan Sistem Imunisasi 

-Kajian mendapati bahawa pengambilan bawang putih sebanyak dua hingga tiga ulas sehari selama tiga minggu akan meningkatkan aktiviti sel darah putih untuk melawan jangkitan dan tumor.

6. Melindungi Tanaman 

-Pernahkah anda terjumpa dengan hama tanaman yang berwarna putih dan adakalanya berwarna hitam, hama ini sangat tidak suka pada bawang putih. Tumbuk bawang putih hingga hancur dan bancurkan dengan minyak mineral, air, dan sabun cair. Siram pada tanaman anda

7. Membantu Sistem Pencernaan 

-Bawang putih akan merembeskan gastric acid pada lapisan perut yang akan membantu proses pencernaan di dalam saluran makanan.

8. Mengurangkan Kolesterol Dalam Tubuh 

-Kandungan Disulphide di dalam bawang putih membantu menurunkan nilai kolesterol di dalam saluran darah dan seterusnya mengurangkan risiko penyakit jantung.

9. Mengurangkan Angin Dalam Tubuh/ Perut

-Sekiranya anda mengalami kembung perut secara tiba-tiba atau di tengah malam akibat daripada tersalah makan atau perut masuk angin, anda boleh mencuba mengubati dengan mengambil dua ulas bawang putih dan bakar. Setelah itu buang kulitnya dan makanlah bawang putih tersebut.

10. Menyuburkan Rambut

-Bawang putih juga boleh mengatasi masalah rambut gugur. Bawang putih mengandungi bahan allicin yang tinggi merah, yang dipercayai efektif untuk mengatasi masalah rambut gugur. Gosokkan bawang putih yang telah dibuang kulit dan dipotong pada kulit kepala boleh juga ditambahkan dengan minyak kelapa untuk kesan yang maksimum.

11.Membersihkan Jerawat 

-Bawang putih merupakan remedi semulajdi untuk menyingkirkan kuman jerawat kerana ianya mengandung antioksidan yang dapat membunuh bakteri. Gosokkan bawang putih yang telah dibuang kulit dan dibelah pada jerawat di wajah perlahan-lahan dan biarkan sehingga kering. Kemudian basuh wajah.

Selamat Mencuba

Sumber artikel: FB Bernama Radio 24

----
Saya pun baru ja tau khasiat² bawang putih yang banyak ni. Tapi dengan baunya tu memang tak mampu la nak telan. Nasib baik ada garlic complex shaklee. Saya masih boleh dapat khasiat garlic dgn mengambil tablet garlic complex ni 2 biji sehari. Alhamdulillah rasa gatal² pada kulit dah berkurang dah..
Anda ingin dapatkan Garlic Complex dan produk-produk Shaklee yang lain?

Boleh hubungi saya:

Facebook : Syakirah Kapli
SMS/WhatsApp: 013-3353751

FREE CONSULTATION
Tips & Cara Pemakanan Suplemen Yang Betul

No comments:

Post a Comment

 
Copyright © Owner's Blog | All Rights Reserved | Design By Adam Faiz Back to Top|Dashboard