Tip Magnet Rezeki: 2015

Saturday, December 19, 2015

Cara Cepatkan Bukaan Rahim Supaya Mudah Bersalin

Cara Cepatkan Bukaan Rahim Supaya Mudah Bersalin .
.
Bila kita dah mula rasa sakit nak bersalin, doktor akan periksa berapa cm bukaan kita. Selagi tak cecah 6 cm kita takkan dibawa masuk ke labor room. Ada orang sekejap je sakit, dah bersalin. Ada orang menderita berhari­hari sakit tapi bukaan tetap sama, tak bergerak. Padahal punyalah sakit. Allah je yang tahu. Jom saya kongsikan cara cepatkan bukaan rahim supaya mudah bersalin.
.
.
.
1. Banyakkan berjalan
Ye, memang sakit. Tapi kalau kita duduk lagi lambat pintu rahim akan terbuka. Tiap kali cek, bacaan masih sama. Jadi banyakkan berjalan. Minta suami pimpinkan kalau takut terjatuh.
.
2. Jangan minum air selusuh terlalu awal
Biasanya bila nak bersalin, ramai yang sibuk cari air selusuh. Tahukah anda? Kalau minum air selusuh terlalu awal, anda akan mengalami sakit yang teramat sangat sebab baby dah sedia nak keluar. Tapi bukaan masih kecil. Banyak juga kes rahim pecah
sebab ibu dah meneran terlalu awal sebab tak tahan sakit akibat minum air selusuh. Oleh itu, elakkan minum air selusuh awal­awal ye. Bila bukaan dah mencecah 6 cm dan anda dibawa masuk ke labor room, boleh minta kebenaran doktor untuk minum.
.
3. Doa Nabi Yunus dalam perut ikan yu
Jangan putus baca doa ni. Minta pertolongan dari Allah. Minta dipermudahkan urusan kita bersalin. Minta supaya kita dan bayi selamat. Insya Allah…Allah maha mendengar. Jangan lupa juga untuk banyakkan berzikir dan selawat ke atas nabi.
.
4. Minta maaf dengan ibu bapa dan suami
Yang ni part paling syahdu. Dekat­dekat nak bersalin minta maaf dengan ibu bapa, lebih­lebih lagi suami. Minta dorang doakan supaya kita mudah bersalin. Minta dorang doakan agar kita dan baby selamat. Lagi bagus kalau kita minta maaf dengan semua
orang. Manalah tahu kot ditakdirkan kita syahid sewaktu melahirkan, at least kita dah sempat minta maaf.
.
5. Baring mengiring sebelah kiri
Bila dah penat berjalan, ketuk ketampi, dan jalan itik mesti kita nak berehat kan? Bila baring atas katil pastikan kita baring mengiring sebelah kiri. Bukan terlentang.
.
6. Banyakkan bersujud
Posisi bersujud akan membantu mempercepatkan bukaan jalan untuk kita bersalin. Ia juga boleh mengurangkan sakit bersalin yang kita alami. Itulah dia 10 cara cepatkan bukaan rahim supaya mudah bersalin yang boleh anda amalkan. Saya doakan supaya anda melalui proses bersalin yang mudah tanpa sebarang komplikasi & semoga anda dan baby selamat.

Kredit: FB Rahsia Nenek


baca lagi

Thursday, December 17, 2015

Diary Of MRA: Berkhatan 14.12.2015 part 2

14.12.2015
Seawal pagi MRA dah bangun, mandi dan segak berbaju melayu dan berkopiah. Plan nak bertolak sesudah subuh tak menjadi. Hehe. Jam 7 lebih baru gerak.

Sampai di tempat berkhatan tu dah dekat jam 8. Bagai dijangka, memang ramai. Parking penuh. Mujur la ada satu tempat tu, agak strategik juga, boleh la parking time2 kecemasan camni. Hehe. Beratur panjang untuk mendaftar.

Muhammad excited.. Mamad nak sunat dulu.. Mamad nak sunat dulu. Ummi pun letak la nama dia dulu diikuti sepupu-sepupunya. Giliran 131, 132, 133.


Budak yang sentiasa bersemangat dan penuh keterujaan. Hehe. Dia agak menjadi perhatian ramai sebab kelihatannya dia la paling kecik dikalangan bebudak yang bersunat tu.


Lepas acara pembukaan termasuk ucapan YB semua, bebudak ni kena bersiap-siap nak mandi air bomba. Nibpart paling best kot. Rupanya ada hikmah juga sampai lambat. Orang yang sampai awal tak berpeluang mandi air bomba mungkin sebab nak kejar masa, doktor dah siap menunggu.



Masa mandi ni kelihatan abang-abang duk pegang Muhammad, takut jatuh ke apa kot. Hehe.


Atas ni gambar-gambar sebelum dan selepas mandi. Jelas dalam gambar diorang ni antara peserta paling kecik. 4, 5 dan 7 tahun. Ada juga akak yang tegur & tanya Muhammad berapa tahun. Terkejut dia bila bagitau Muhammad 4 tahun. Siap request nak amik gambar lagi. Hehe



Lepas mandi tukar baju dan pakai kain pelikat. Tunggu giliran ja nak dipanggil bersunat. Perut ummi bergelora lagi. Takut oo.. Depa pulak rileks ja. Boleh main-main lagi.

Sampai giliran dipanggil ke ruang menunggu, mula kedengaran jeritan2 yang dahsyat. Muhammad dah nampak lain macam dah. Huhu.. Dah sampai giliran tu, dia melangkah longlai masuk bilik bersunat tu. Macam pasrah ja. Tapi tak menangis pun walaupun bilik tu riuh rendah dengan tangisan dan jeritan.

Masa proses bersunat ummi terus cakap-cakap ngan Muhammad. Bagi semangat! Sambil angkat kain pelikat dia tutup muka dari dia tengok proses tu berlangsung.

Syukur, dia langsung tak menangis, ada setitik ja air mata kat hujung mata tu. Haha. You are my hero!! Proud of you son!

Alhamdulillah. Selesai satu bab.


baca lagi

Wednesday, December 16, 2015

Diary Of MRA: Berkhatan 14.12.2015 part 1

Masa saya post gambar MRA yang dah selamat dikhatankan ramai yang terkejut. Bertalu-talu soalan datang dari FB, whatsapp dan call. Hehe. Ada yang tanya dia ok ka?, macam mana pujuk dia?, tak menangis ka?

Sebenarnya idea nak sunatkan dia datang terlalu pantas, dengan spontan. Mak sedara dia whatsapp tanya ada tak yang nak sunat dibawah program khatan perdana dibawah kelolaan YB Parlimen Baling. Dengan spontannya saya letak nama MRA dengan dua orang sepupunya.

Lepas dah bagi nama tu baru terpikir, betul ke ni. MRA baru 4 tahun. Haha. Lepas dipikirkan baik buruknya.. Tiada yang buruk, hanya yang baik-baik kelihatan. Dia pun ok, excited nak sunat. Entah tau ke tidak sunat tu apa. Haha.

Usaha saya, dalam tempoh 2-3 minggu tu saya keep saying yang positif-positif pasal sunat kat dia. Saya cakap, anak ummi hebat, berani, lepas sunat nanti jadi anak teruna, jadi budak besar, hero. Bersunat tu best, langsung tak sakit. Pastu boleh mandi air bomba.. (siap tunjuk gaya na hehe)

Tak cukup dengan tu, siap explain dan beri bayangan suasana bersunat nanti. Bersunat ramai-ramai ni faham-faham la kan, mesti ada yang memekik melolong punya. Saya bagitau, nanti Muhammad baring atas katil pastu doktor sapu2 ubat, pastu sunat, Muhamad duduk elok ja, tak nangis langsung. Dia iyakan saja. Sentiasa cakap ngan dia, walaupun ada orang menjerit, Muhammad diam ja, langsung tak nangis sebab anak ummi hero, hebat.

Camtu la saya cuba psiko dia supaya semua berjalan lancar. Tak sanggup rasanya kalau dia menangis-nangis time bersunat. Huhu.

Tak cukup dengan tu, saya solat hajat, baca yasin dan berdoa sungguh-sungguh supaya semuanya berjalan lancar, Muhammad berjaya disunatkan, tak menangis. Sebab saya yakin, hanya Allah swt yang dapat mempermudahkan segalanya.

Kenapa sunat awal?

Ada yang tanya soalan ni. Jawapannya mudah saja.

1. Sementara otak dia masih suci dari sebarang usikan dan ketakutan bersunat, baik la diawalkan.

2. Alang-alang dia ada geng nak bersunat iaitu 2 orang sepupunya.

3. Mudah. Kalau duk berbogel dalam rumah pun tak la pelik sangat. Haha.

4. Orang cakap, bersunat kecik2 mudah, masih lembut dan cepat sembuh.

Ni baru part 1. Nanti sambung lagi na. Hehe..



baca lagi

Friday, November 20, 2015

Petua Untuk Melegakan Angin Dalam Badan

Petua Untuk Melegakan Angin Dalam Badan

Pilihan 1: Campurkan air perahan bawang merah setengah cawan dengan halba rebus setengah cawan. Kemudian, campurkan sedikit madu asli dan kacau sehingga sebati dan minum. Amalkan setiap hari.

Pilihan 2: Kupas seulas bawang putih yang sederhana besarnya dan makan mentah-mentah. Badan akan menjadi hangat dan angin akan keluar. Rasa mual dan pening akan berakhir.

Pilihan 3: Ambil 5 ulas bawang putih dan bakar tetapi jangan sampai hangus. Kemudian, makanlah bawang tersebut. Hasilnya, angin dalam badan akan keluar.

Pilihan 3: Rebus buah mata kucing bersama halia dan gula melaka. Minum air tersebut setelah suam. Lebih elok diamalkan selepas memakan nasi.

Berikut adalah makanan yang menyebabkan angin dalam badan:

• Kacang
• Sayuran seperti brokoli
• Kobis
• Taugeh
• Bawang
• Asparagus
• Buah-buahan seperti pear, epel dan peach
• Bijirin seperti roti gandum
• Minuman ringan dan jus buah
• Susu dan produk daripada susu dan keju
• Makanan dalam peket yang mempunyai laktus di dalamnya seperti roti, bijirin dan sos salad.

a. Banyakkan minum air kosong.
b. Kurangkan udara yang anda sedut.
c. Makan perlahan-lahan dan kunyah lebih.
d. Elakkan makan gula-gula keras dan mengunyah gula-gula getah

#copypste
#semogabermanfaat
baca lagi

Thursday, November 19, 2015

Tips Bersalin Normal

Tips Bersalin Normal <3

Cara ini bagi ibu-ibu yang disahkan boleh bersalin secara normal oleh doktor. Amalkan semasa mengandung anak pertama.
1. Amalkan minum air kelapa semasa mengandung, lebih-lebih lagi bila di akhir kehamilan

2. Boleh gunakan teknik hypnobirthing sepanjang kehamilan. Berbual dengan bayi dan diri sendiri agar mudah melahirkan.

3. Dapatkan ketenangan fikiran semaksima yang mungkin di akhir kehamilan

4. Bagi suami, maafkan semua dosa isteri

5. Sibukkan diri dengan membuat kerja rumah.

6. Bersetubuh dengan suami lebih kerap di hujung kehamilan.

7. Banyakkan berjalan sehingga saat-saat terasa hendak bersalin, selagi mampu . Bila tak mampu duduk tepi katil dan bongkokkan badan ke depan. Pergerakan yang banyak menyebabkan kontraksi berlaku.

8. Baca ayat-ayat al-quran semasa terasa sakit hendak bersalin seperti ayat kursi. Paling mudah ucapkan subhanallah berulang-ulang.

9. Cuba untuk buang air kecil dengan kerap kerana pundi kencing yang tidak penuh akan memudahkan kepala bayi keluar.

10. Gunakan teknik meneran yang disarankan doktor. Salah satunya seperti di bawah :

1. Berbaringlah dengan lutut berlipat dan kedua kaki dibuka.

2. Angkat kepala, dagu cecah dada.

3. Mata pandang perut (digalakkan tutup mata)

4. Tangan pegang buku lali kaki

5. Masa teran jangan keluarkan suara.

6. Masa teran jangan angkat punggung.

7. Baca bismillah atau apa-apa doa yang terlintas difikiran.

8. Tarik nafas dalam-dalam, tutup mulut dan teran (bayangkan kita nak beri oksigen pada baby) .

Semoga kelahiran berjalan dengan lancar, tahap kesakitan dalam kawalan dan tempoh kesakitan tidak terlalu panjang.

baca lagi

Tuesday, November 17, 2015

5 Tips Cambahkan Imaginasi Anak

Aktiviti anak-anak untuk lebih kreatif
-------------------------------------

Sumber: Whatapps group 😄.

5 TIPS CAMBAHKAN IMAGINASI ANAK

Sekiranya anda mempunyai anak berusia 3 hingga 6 tahun, mereka adalah preschoolers.

Imaginasi ialah sesuatu untuk kita hargai.
Pakar pembangunan kanak kanak amat meraikan kepentingan imaginasi yang sihat untuk anak anak.
Anak dengan imaginasi yang baik, lebih gembira dan lebih alert, boleh menghadapi situasi dan cabaran kehidupan dan membesar sebagai seorang dewasa yang well adjusted dan stabil.

Imaginations allows children to develop forces of creativity.
And that means as adults they are going to be creative individuals.

Kreatif tidak semestinya menjadi pelukis atau pelakon.
Sebagai seorang leader dalam pasukan juga kita perlu menjadi kreatif.

4 Cara untuk Mencambahkan Kreativiti Anak Anak.

1. Storytelling
Sebagai ibubapa kita tidak memerlukan buku yang cantik atau video untuk bercerita.

Cari momen bersama anak-anak untuk bercerita one-to-one.
Ianya proses pemindahan pengalaman dari suatu generasi kepada suatu generasi yang seterusnya.

Tips 1 -- Penggunaan "puppet" membantu ibubapa bercerita.
Puppet boleh dibeli atau dibuat sendiri menggunakan kain felt.
Ianya mestilah tidak tajam dan tahan lama kerana ianya boleh digunakan berulang-ulang.

Simpan puppet didalam sebuah kotak supaya tidak bersepah.

Tips 2 -- Bawa anak bersiar-siar dan ceritakan cerita tentang alam sekitar. Contohnya Kisah Semut yang Rajin atau Awan yang Penyayang.

Bawa kertas A4 dan pen untuk melakar sebuah senyuman pada watak watak tersebut.

2. Make Art

Melukis, mewarna, membina dan menampal kertas juga adalah aktiviti yang bagus.

Tiada betul atau salah didalam aktiviti ini.

Usah paksa anak warnakan matahari dengan warna kuning atau epal dengan warna merah.

Biarkan anak-anak bereksplorasi dengan perasaan dan tangan mereka.

Tips 3 -- Bawa anak ke tempat baru seperti perpustakaan. Tunjukkan bagaimana orang duduk diam dan menekuni buku mereka.

Tunjukkan barisan komputer yang tersedia untuk digunakan.

Tunjukkan bagaimana pegawai perpustakaan menjaga kaunter.

Bawanya kesuatu sudut dan jangan lupa bawa bersama sketch pad dan pensil warna -- mintanya lukis sudut yang mereka sukai.

Jika perpustakaan tidak menarik, bawanya ke muzium.

3. Gunakan bahan alami

Gunakan pasir di pantai, daun daun pokok yang telah gugur dan kulit siput.

Permainan yang mempunyai open ended seperti blok atau lego juga adalah bagus.
Imaginations has no limit.

Majalah lama juga boleh digunting dan ditampal secara mix and match contohnya menukar gaya rambut atau pakaian model didalam majalah.

Tips 4 -- Melukis tidak semestinya menggunakan pensil dan kertas. Gunakan span, batang saderi, lobak atau sayuran untuk membuat corak berwarna di kertas.

Anak sangat sukakannya!

4. Galakkan inner space dalam diri anak

Kurangkan ke bergantungan terhadap media seperti TV atau komputer dan biarkan anak anak meneroka dalam dirinya.

What goes on too often is that we not turning children into creators ; we're turning them into consumers.

Visi atau lukisan yang mereka warnakan bukan semestinya apa yang pernah mereka lihat.

Biarkannya berbeza.

Tips 5 -- Ajak anak anak membayangkan nama nama planet yang mereka mahukan dan siapa atau apa yang ada didalamnya.

Benarkan mereka memberikan sebarang idea dan tunjukkan kekaguman diatas kesungguhan yang ditunjukkan.

Semoga membantu ibubapa ya!


Korang tau kan, ada suplemen yang sangat baik untuk merangsang minda anak, meningkatkan fokus dan menguatkan daya ingatan.

Kalau nak tahu boleh whatsapp saya:
013-3353 751 (Syakirah)

Atau, bagi memudahkan anda, 
(Jika dah decide nak beli apa)
anda boleh buat belian terus di SINI
baca lagi

Monday, November 16, 2015

Tips Menjaga Buah Pinggang

TIPS MENJAGA BUAH PINGGANG

** Minuman yang diambil hendaklah melebihi dua liter sehari terutama orang yang bekerja kuat serta berpeluh dan cuba elakkan dari memakan kacang tanah, kacang putih dan segala kacang bergaram ,buah-buahan jeruk kering seperti asam boi dan buah kana.

** Memakan mi segera seperti mi maggi dan makanan rapu seperti twisties, chikadess, serta mi kuning dan roti canai memudahkan penyakit buah pinggang menyerang (Gantikan mi kuning dengan spageti dan roti canai dengan capati dan tosei)

** Minuman seperti nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa juga perlu dielakkan kerana kandungan utama minuman ini mempunyai bahan kimia pewarna dan perisa, meminum teh kedai juga wajar dielakkan kerana teh kedai adalah teh ‘recycle’ yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.

** Pengambilan Coklat perlu dielakan dan meminimunkan pengambilan air milo dan gantikannya dengan horlick , dilarang sama sekali pengambilan minuman bergas kerana merosakkan buah pinggang.

** Kurangkan pengambilan ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang selama 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan. Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang.

Mencegah adalah lebih baik dari merawat..



Sumber: Rahsia Hawa
baca lagi

Sunday, November 15, 2015

Kisah Pakcik Tua Memandu Kereta.


Kisah minggu lepas, tengah drive, kereta depan tu bawak slow sangat. Ke tepi, ke tengah. Bila ada lori atau kenderaan lain dari arah bertentangan kereta tu mesti terus mengelak jauh ke tepi. Asyik tekan brek. Saya mengomel dalam hati, awat la orang ni bawak kereta camni, baru dapat lesen ka apa? Huhu

Sampai di lampu isyarat, kereta tu sekali lagi ke kiri sangat dan berhenti sebab lampu merah. Takmau ikut belakang dia lagi, saya ke kanan, berhenti sebelah kereta tu.

Baru nampak pemandunya.. Iskk.. Tersentuh pulak hati bila tengok yang bawak kereta tu, seorang pak cik yang dah agak berumur. Rasanya dalam keadaan macam tu, pakcik tu tak perlu memandu sendiri lagi.

Kisah Ayah.

1. Ayah saya meninggal dalam kemalangan jalan raya. Masa tu terdetik.. Kalau la ayah beritahu ayah kena keluar atas urusan penting, mesti ada salah seorang dari kami tolong hantarkan ayah. Masa tu ayah kurang sihat dan baru 3 hari kembali dari tanah suci. (Tak baik cakap 'kalau' kan, dah memang ketentuanNya begitu, kami redha)

2. Ada sekali tu, lepas subuh, ayah 'hilang'. Tiba-tiba balik dengan ubat-ubatan. Rupanya ayah sakit dan pergi hospital sendiri, doktor cakap ayah ada batu karang. Ayah cerita, dia sakit sampai berpeluh-peluh. (Tapi masih berani drive sendiri ke hospital..) T_T

Motif cerita kisah ayah kat sini nak bagitau, memang sifat kebanyakan bapa ni seboleh2nya takkan susahkan anak, walaupun nyawa jadi taruhan. Huhu.. Mungkin sebab tu ada lagi pakcik2 yang dah berumur tapi masih memandu, macam yang saya jumpa tu.

Kawan-kawan yang masih ada bapa.... Buatlah yang terbaik!

Tetiba idea terhenti disini, taktau nak cakap apa..
😞😞


baca lagi

Thursday, November 12, 2015

Umur 60 Tahun Masih Subur - Makcik Sumber Inspirasi :)

Subur macam mana tu? stay tune~ Hehe.

Meh saya cerita. Semalam terbaca satu status dari keluarga Shaklee. Beliau pergi kelas yang Shaklee anjurkan. Ada la perkongsian dari seorang ni, boleh dipanggil Mak Cik Shimah. Makcik Shimah da berumur 60 tahun tau.

Beliau ni dah jadi ahli Shaklee sejak tahun 1993 lagi. Ha.. lama giler kan. Nak dijadikan cerita, makcik Shimah ada masalah alergik yang kronik sejak kecil. Kulit yang sangat sensitif, tangan kalau terkena habuk akan kering dan berdarah. Gusi pun selalu berdarah sampaikan dia jarang buka mulut sebab orang akan nampak darah pada gigi.

Satu lagi masalah yang dialami Makcik Shimah adalah injap pada jantungnya bocor sejak dari kecil lagi. Untuk elakkan komplikasi pada jantung doktor nasihatkan Makcik Shimah sentiasa mengawal paras kolesterolnya,

Selama 20 tahun Makcik Shimah menjalani rawatan untuk alergiknya yang kronik, macam-macam lagi penyakit datang. Antaranya buasir dan resdung. Masa tu umur makcik Shimah 38 tahun. Agak frust bila diberitahu itu adalah antara tanda-tanda penuaan.

Masa tu la dia mula cuba Shaklee. Upline Makcik Shimah yang juga seorang doktor beri satu buku mengenai ascorbic acid flush. Untuk keluarkan toxin dalam badan menggunakan vitamin C dan kalsium. Makcik Shimah mula mengambil vitamin C dalam dos yang tinggi beserta kalsium. (sekarang Ostematrix)

Nota: Vitamin C boleh diambil dalam dos yang tinggi dengan syarat ia adalah Sustained Release.

Ada lagi beberapa vitamin yang diambil oleh Makcik Shimah sejak 22 tahun lalu.

Alhamdulillah, semua masalah yang di hadapi Makcik Shimah selesai dengan izinNya. Kolesterol sentiasa ok dan paling menarik di usia 60 tahun Makcik Shimah masih subur! Maksudnya masih belum putus haid ye kawan-kawan.

Kagum betul saya baca cerita ni. Terima kasih kepada Aishah Amin yang berkongsi kisah Makcik Shimah di facebook beliau. Kisah ini memberi inspirasi kepada saya untuk terus konsisten mengambil vitamin. Hehe..

Credit : FB Aishah Amin

Kalau korang nak cuba jugak produk Shaklee, tapi tak tau nak cuba yang mana,
boleh hubungi saya ya.

FB : Syakirah Kapli
HP : 013-3353751
baca lagi

Wednesday, November 11, 2015

MENEMUKAN KHUSYUK YANG HILANG : Dari Fuad Latip

Hari ni nak kongsikan satu artikel. Jom baca..

Saya masih banyak kekurangan. Apa yang saya lakukan SEBELUM masuk waktu solat, saya ambil masa dalam 1-15 minit untuk diam dari
melakukan apa jua kerja.

1. Yang saya lakukan hanyalah berkomunikasi dengan Allah. Tidak memohon. Tetapi sekadar bercerita. Saya suka bercerita kepada Allah.
Tentang kerja, tentang hidup, tentang keluarga, anak-anak. Tentang apa saja.

2. Kemudian setelah masuk waktu solat, saya bangun untuk mengambil wuduk dalam KESEDARAN bahawa saya sedang dalam perjalanan untuk bertemu denganNya secara formal.

Saya ingin memujiNya, saya ingin memohon (mengikut doa dalam solat) dan saya ingin berterima kasih pada Nya.

3. Sepanjang wuduk… saya SEDAR bahawa Yang ingin saya temu adalah Allah. Saya pastikan wuduk saya sempurna. Saya minta agar segala anggota wuduk saya dilindungi Allah dari melakukan kejahatan dan kemaksiatan.

4. Dalam perjalanan untuk memulakan solat saya tetap jaga kesedaran bahawa saya dalam persediaan jumpa Allah.

Saya bentang sejadah dan tetap kesedaran bahawa saya ingin bertemu Allah tidak saya lepaskan.

5. Ketika saya berdiri untuk mula takbir, saya istighfar dahulu.
Memohon keampunan pada Allah seawal lagi agar pujian saya benar-benar datang dari hati yang bersih. Berulang ulang saya istighfar.

6. Kemudian saya mengangkat Takbir dan saya menyedariNya. Saya memanggil Allah Yang Maha Besar, Yang saya rindui.

7. Saya tidak “membaca” Doa iftitah. Tetapi saya memuji Allah dalam Doa Iftitah. Mulut ini berkomunikasi dalam bahasa arab. Namun hati ini memahami apa yang diucapkan adalah….

“Ya Allah, Engkaulah Tuhan Yang Maha Besar sebesar-sebesarnya ya
Allah. Ya Allah Segala puji bagiMu ya Allah sebanyak-banyaknya ya
Allah. Ya Allah, Maha Suci Engkau di pagi dan petang ya Allah.”

“Ya Allah ku hadapkan wajahku kepadaMu Tuhan yang menjadikan langit dan bumi dengan benar-benar lurus dan berserah kepadaMu ya Allah. Ya Allah, aku ini bukan dari kalangan orang-orang yang musyrik ya Allah.”

“Ya Allah sesungguhnya ya Allah, solatku ya
Allah, ibadahku ya Allah, hidupku ya Allah, matiku ya Allah adalah hanya untukMu ya Allah.”

“Ya Allah, tidak ada sekutu bagiMu ya Allah, dan aku diperintahkan untuk tidak menyukutukanMu ya Allah dan aku ini dari golongan orang yang berserah diri.

8. Kemudian, saya terus memujiNya dalam Al-Fatihah. Sebuah lagi skrip hadiah dari Allah untuk kita berkomunikasi denganNya. Kita berkomunikasi di dalam bahasa arab namun kita faham yang sedang kita komunikasikan dengan Allah adalah….

“Ya Allah, Aku berlindung kepadaMu dari kejahatan syaitan yang terkutuk ya Allah.”

“Ya Allah, Dengan namaMu ya Allah Tuhan Yang Maha Pemurah dan Penyayang ya Allah”.

“Ya Allah, Segala puji bagiMu Tuhan yang memelihara segala alam ya Allah. Engkaulah yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang ya Allah.
Engkaulah raja yang menguasai hari pembalasan ya Allah.

Ya Allah…. kepadaMu-lah kami sembah Ya Allah .. dan kepadaMu-lah kami mohon pertolongan ya Allah. (saya selalu tidak mampu menahan kesayuan tika saat ini. Saya sangat rindu padaNya hingga seluruh tubuh ini bergetar)

Tunjukilah kami jalan yang lurus ya Allah. Jalan mereka yang telah Engkau beri nikmat ya Allah, bukan jalan yang Engkau murkai dan bukan jalan yang sesat ya Allah.”

ALLAHUKABAR indahnya solat. Ini baru selesai Al-Fatihah.

9. Kemudian kita baca surah yg mudah & kita fahami.

10. Diamlah sejenak sblm kita rukuk. Tuqmaninah sebentar. Sedarilah kita rukuk utk hormat & memuji Allah.

11. Lalu rukuklah. Namun diam dahulu. Rukunnya adalah rukuk bukan bacaan rukuk. Diamlah namun sedar & berterima kasih pada Allah. Terima kasih yg dtg dari hati ini.

Lalu ketika ini pujilah Allah dengan benar. Pujilah Allah dari hati.

Bukan bacaan sekadar dari bibir semata2.

” Ya Allah, Maha SuciMu Tuhan yang Maha Agung ya Allah.”

Selepas pujian pertama… diam lagi… rukuklah dgn benar disamping fizikal kita benar2 rehat. Tulang2 kita kembali kepada tmptnya. Darah mengalir ke otak krn kedudukan otak sama dgn jantung.

Pujilah lagi untuk seterusnya hingga 3 kali.

12. Bangunlah dgn perlahan, dengan h
ormat dlm setiap pergerakan
solat. SEDARlah terus bahawa kita sedang bertemu dengan Allah. TUHAN..bukan bos, bukan menteri, bukan kawan-kawan, bukan mak ayah….tetapi Allah…. TUHAN yg menjadikan kita & tempat kita kembali. Allah..

Iktidal… diam sebentar (tuqmaninah) lalu nyatakan pada Allah….

“Ya Allah, untukMu segala pujian ya Allah.”

Andai semuanya milik Allah segala pujian, adakah pujian milik kita?
siapa kita yg sering ingin dipuji?
Siapa kita yg sering kecewa ketika orang lain tdk memuji kita?
Siapa kita?…. Astaghfirullah.

13. Sujud….. Diamlah sebentar. Sedarlah ketika sujud ini, jasad ini kembali kpd asalnya yakni tanah. Kita tdk ada apa2nya lagi.
Segala pujian adalah milik Allah. Kita ini tiada apa2nya. Kita
mengharapkan redha Allah semata2.

Sujudlah…
sedarlah Allah…
lalu pujilah Allah….

“Ya Allah, Maha SuciMu Tuhan yang Maha Tinggi ya Allah”
Diamlah sebentar untuk pujian kedua & ketiga agar benar2 pujian itu dari hati kita dlm kesedaran padaNya.

14. Kemudian duduklah dgn penuh tunduk & mengharap padaNya.
Mohonlah satu persatu. Bukan membaca dgn laju…. tetapi mohonlah… mohonlah. Diri kita sgt memerlukan kasih sayang daripadaNya.
“Ya Allah, ampunilah aku ya Allah”
“Ya Allah, rahmatilah aku ya Allah”
“Ya Allah, cukupkanlah segala keperluanku ya Allah”
“Ya Allah, angkatlah darjatku ya Allah” (angkat darjat bukan naik jawatan, jadi kaya raya, jadi terkenal, sentiasa dipuji. Bukan..bukan.
Angkat darjat adalah agar Allah melindungi maruah kita. Tdk
mengaibkan kita. Andai Allah mengaibkan segala kejahatan &
kemaksiatan kita…. Allahurabbi… tdk tertahan utk mampu terus hidup).
“Ya Allah, Murahkan rezekiku ya Allah”
“Ya Allah, bukakan pintu hatiku untuk hidayah/petunjukMu ya Allah”
“Ya Allah, sihatkanlah aku ya Allah”
“Ya Allah, maafkanlah aku ya Allah.”
Andai ini dibaca dgn baik, Allahhurabbi…sujud seterusnya pasti akan lbh berserah kita padaNya.
****

Jika ini dpt didirikan dgn baik,
nikmatilah sendiri keindahan
solat. Betapa nikmatnya solat & nikmatnya solat kita tdk pernah
sama sejak kita  mendirikannya dulu hga sekrg. Bahkan nikmat solat ini semakin meningkat dari satu waktu ke waktu yang lain.

Dulu saya tertanya2 bgmna mrk yg dekat dgn Allah
sentiasa menunggu2 waktu solat.

Allahurabbi…. ketika menikmati nikmatnya solat… barulah kita faham mengapa solat itu sering ditunggu2..t itu sering ditunggu.
Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar.

Sebarkan lah, sebarkan, semoga kita semua diberkati. Aamiin Aamiin Aamiin YRA, Aamiin
baca lagi

Monday, November 9, 2015

Petua Mudah Untuk Menghilangkan Parut Jerawat

Assalamualaikum rakan-rakan pembaca yang budiman.
Harini saya nak share petua mudah untuk menghilangkan jerawat yang
saya petik dari page:
Mudahnya SPA Di Rumah.

Layan.. 
petua hilangkan parut jerawat


petua hilangkan parut jerawat


petua hilangkan parut jerawat


petua hilangkan parut jerawat


petua hilangkan parut jerawat


petua hilangkan parut jerawat


petua hilangkan parut jerawat

Dalam banyak-banyak petua saya paling suka petua ni.
jeng..jeng..jeng..


Vitamin E boleh didapati di mana-mana farmasi, tapi siapa yang nak cuba
Vitamin E yang 100% Semulajadi ni boleh hubungi saya ya..

HP : 013-3353751
baca lagi

Saturday, November 7, 2015

10 Perkara Yang Jarang Diberitahu Tentang Kelahiran Secara Pembedahan

Kelahiran Secara C-Section: 10 Perkara Yang Jarang Diberitahu!

Pembedahan Caesarean atau C-Section adalah pembedahan di mana pakar bedah akan membuat potongan pada perut dan rahim (uterus) agar bayi anda boleh dilahirkan. Pembedahan ini adalah biasa bagi wanita yang mengandung.

Kali ini Kak Danita nak share dengan anda apa sebenarnya yang berlaku ketika pembedahan C-section dilakukan. Biasanya, perkara ini sering ter’missed-out’ dalam perkongsian pengalaman bersalin secara pembedahan oleh ibu-ibu yang berpengalaman. Kenapa agaknya yer?

Mungkin terlalu ‘excited’ dengan kehadiran orang baru, sampaikan terlupa detik-detik cemas yang baru dilalui. Bak kata orang, tengok jer muka baby kesayangan, lupa segala kesakitan. Betul tak ibu-ibu?

Ok, jom kita lihat 10 perkara yang biasanya dilalui ibu-ibu yang bersalin secara pembedahan, tetapi jarang dikongsikan:

1. Anda mungkin menggigil tanpa henti sepanjang proses pembedahan – Yup, betul.  Majoriti ibu-ibu menggigil bukan secara sukarela, dan tak mampu di’control’ sepanjang tempoh pembedahan dilakukan. Pelik kan? But it’s perfectly normal, menurut doktor.

Badan anda mungkin akan mula menggigil kerana semasa pembedahan, suhu badan anda akan jatuh. Ini adalah kerana ubat anestetik yang diberi mengurangkan kadar kawalan suhu badan anda dan biasanya bilik pembedahan adalah sejuk. Anda mungkin mendapati keadaan ini agak menggentarkan, tetapi ia tidak membahayakan dan biasanya berlarutan selama setengah jam sahaja. Jururawat atau bidan yang menjaga anda akan memastikan badan anda dipanaskan dengan selimut pemanas.

2. Anda mungkin merasa seperti ditarik sedikit ketika bayi dikeluarkan – Berita baiknya ialah anda akan benar-benar merasa kebas dari perut ke bawah semasa pembedahan (sehinggalah beberapa jam selepas itu), jadi anda tidak akan sakit walau sedikitpun ketika dibedah. Tetapi ada sesetengah ibu yang share bahawa mereka merasa sedikit tolakan dan tarikan ketika bayi dikeluarkan dari perut.

Especially untuk ibu-ibu yang posisi bayi mereka ke atas sedikit iaitu berdekatan bahagian tulang rusuk. Jika ini berlaku, anda tak perlu cemas, tarik nafas dalam-dalam agar anda berasa selesa. Jika perlu, maklumkan kepada doktor untuk menasihati apa yang patut anda lakukan.

3.Anda mungkin akan ‘membeku’ dalam bilik pembedahan (OT) – Kerap kali Kak Danita dengar dari pengalaman kawan-kawan yang mengadu tentang bilik OT yang teramat sejuk hingga terasa macam nak ‘beku’. Benar, suhu di bilik OT biasanya lebih rendah untuk mengekalkan sterility, mencegah kelembapan dan megelak kehadiran bakteria.

Sebenarnya, suhu bilik pembedahan tidaklah terlalu sejuk kerana doktor telah menaikkan sedikit suhu untuk accomodate kelahiran si kecil, tapi memandangkan keadaan anda yang separuh bogel dan ubat anestetik yang menyebabkan badan tidak dapat mengawal suhu badan, tidak hairanlah jika ibu-ibu rasa macam nak ‘beku’ dan menggigil tak henti pulak tu. Tapi anda tak perlu risau, anda akan diberikan selimut hangat untuk membantu memanaskan badan sepanjang tempoh pembedahan.

4. Anda akan mendapat bonus “urutan kaki” – Selepas pembedahan doktor anda akan memasang sejenis peralatan urutan kaki yang kelihatan seperti kasut but yang besar dikenali SCDs, yang berfungsi untuk meningkatkan peredaran darah anda dan mengelakkan pembekuan darah.

Mungkin kelihatan sedikit pelik pada mulanya (kerana ia menggelembung dan mengempiskan berulang kali), tetapi lebih cepat peredaran darah anda kembali normal, lebih cepat petugas perubatan menanggalkan peralatan tersebut.

Tetapi tidak semua hospital menyediakan peralatan ini. Antara kaedah lain yang biasa dipraktikkan di hospital kerajaan di Malaysia untuk menggalakkan peredaran darah dan mengelakkan darah beku ialah melalui suntikan yang diberikan 2 kali sehari selama beberapa hari.

5.Ubat pelembut najis = BFF anda yang baru – Sembelit atau kesukaran membuang air besar selepas pembedahan C-section merupakan antara masalah utama ibu-ibu, kerana agak sukar untuk meneran dalam keadaan perut yang sakit akibat pembedahan.

Mengambil pelembut najis selepas bersalin akan memudahkan proses pelawasan  dan membantu anda membuang air besar tanpa kesakitan. Jangan pula anda menahan dari membuang air besar kerana takut luka pembedahan terbuka! Luka pembedahan anda dijahit rapi dan kemas, ia tak mungkin terbuka hanya kerana anda membuang air besar, ia tak mungkin berlaku!

6.Batuk, bersin dan muntah akan menyakitkan! – Yup, memang tak dapat dinafikan, even berdehem dan ketawa pun terasa sakit kat perut. Ada kaedah yang boleh membantu anda mengurangkan kesakitan jika anda perlu bersin atau batuk. Ambil bantal dan lekapkan pada perut anda dan tekan sedikit.

Ia sangat membantu untuk menyokong abdomen anda sewaktu batuk atau bersin kerana mengenakan tekanan pada bahagian perut yang baru dibedah boleh mengurangkan kesakitakan akibat pengecutan otot ketika anda batuk atau bersin. Kesakitan mungkin agak ketara pada minggu pertama, namun ia akan beransur lebik baik apabila luka pembedahan anda semakin sembuh.

7.Senaman adalah segala-galanya – Bukan bermakna anda perlu melakukan senaman berat, tidak. Tetapi ibu-ibu yang baru menjalani pembedahan seharusnya cuba untuk bangun dan berjalan-jalan disekitar bila doktor dah bagi ‘green light’. Biasanya hari kedua atau ketiga selepas pembedahan, anda dah boleh mula bangun.

Memang perit pada mulanya, tapi ini perlu dilakukan untuk mengelakkan darah beku dan menggalakkan peredaran darah. Darah beku sangat bahaya tau, boleh menyebabkan kematian! Jadi, jangan takut untuk bergerak, lakukan sedikit demi sedikit mengikut kemampuan. Dapatkan pertolongan suami atau jururawat jika anda perlukan bantuan.

8.Darah nifas akan keluar sebagaimana ibu-ibu yang bersalin normal – Ada ibu-ibu yang ingat bila bersalin secara pembedahan, darah nifas tidak lagi keluar. Sebenarnya, anda juga akan mengalami pendarahan sebagaimana ibu-ibu yang bersalin normal, mungkin tidak sebanyak mereka tapi ia masih berlaku.

Ini kerana, dinding rahim anda perlukan masa untuk pulih sendiri setelah plasenta terpisah dan saluran darah anda akan bertindak-balas dengan perubahan hormon selepas bersalin. Lagipun, lapisan darah tebal yang terbentuk dalam rahim untuk menyokong bayi anda sepanjang tempoh kehamilan perlu ‘gugur’ dengan sendirinya dan akan mengambil masa selama beberapa minggu. Jangan bimbang, biasanya pendarahan ini adalah ringan dan akan mengambil masa paling lama pun 6 minggu sahaja.

9Parut pembedahan mungkin menakutkan anda!  – Sesetengah ibu mengakui bahawa mereka tidak menyedari kepentingan bentuk parut yang bakal kekal diperut mereka kelak. Penjagaan luka ketika dalam pantang mungkin mempengaruhi parut pembedahan anda. Anda bertuah jika parut itu lama-kelamaan pudar dan hanya kelihatan seperti garis halus sahaja.

 Tapi ada juga ibu-ibu yang mendapat parut jenis keloid yang agak tebal dan jelas kelihatan. Bagaimana nak jaga luka pembedahan? Pastikan luka anda sentiasa kering (boleh keringkan dengan hair dryer setiap kali selepas mandi) dan elakkan dari menyapu sebarang gel atau krim dalam tempoh 6 minggu pertama kerana ia mungkin menyebabkan infection. Luka pembedahan biasanya tidak memerlukan sebarang sapuan krim atau ubat-ubatan melainkan ia mengalami infeksi dan dibekalkan ubat atau krim antibiotik oleh doktor. Hanya pastikan ia sentiasa kering!

10.Perut anda mungkin kembung selepas pembedahan (sehingga meyebabkan kesakitan hingga ke bahu!) – Kehadiran gas dalam perut anda boleh menekan diafragma, dan kesakitan mungkin merebak ke bahu. Untuk mengurangkan kesakitan, anda boleh mendapatkan ubat anti-gas dari jururawat, dan segera berjalan disekitar seberapa segera yang mungkin.

Kembung perut mungkin berlanjutan sehari atau lebih. Pastikan anda boleh kentut atau mengeluarkan angin sekurang-kurangnya sehari selepas pembedahan. Jika ini tidak berlaku, maklumkan pada jururawat atau doktor untuk rawatan. Sudahlah sakit akibat dibedah, jika perut juga meragam akibat kembung, tak senang duduk dibuatnya anda nanti.

Rasanya cukup perkongsian dari Kak Danita untuk kali ini. Entry kali rasanya memang lain dari yang lain dan semoga ia memberi manfaat untuk ibu-ibu sekalian, terutamanya ibu-ibu yang bakal melalui proses bersalin secara pembedahan untuk kali pertama. InsyaAllah, dalam artikel berikutnya, Kak Danita akan kongsikan pula apakah risiko dalam kehamilan sehingga menyebabkan ibu-ibu terpaksa bersalin secara pembedahan.


Sumber: Facebook Danita Maternity Store
baca lagi

Friday, November 6, 2015

7 Zikir Pembuka Pintu Rezeki

*******************************************
7 ZIKIR PEMBUKA PINTU REZEKI
*******************************************











1. Memperbanyak Membaca – La hawla Wala
Quwwata Illa billah – Barangsiapa yang
lambat datang Rezekinya hendaklah banyak
mengucapkan – La hawla Wala Quwwata Illa
billah (HR. At- Tabrani)

2. Membaca – La Ilaha Illallahul Malikul
Haqqul Mubin -
Barangsiapa setiap hari membaca La ilaha
illallahul malikul haqqul mubin maka bacaan
itu akan menjadi Keamanan dari Kefakiran dan
menjadi Penenteram dari rasa Takut dalam
Kubur (HR. Abu Nu’aim dan Ad Dailami).

3. Membaca – Subhanallah wabihamdihi
Subhanallahil adziim . Dari setiap Kalimat itu
seorang MALAIKAT yang BERTASBIH kepada
ALLAH Ta’ala sampai hari Kiamat yang
Pahala Tasbihnya itu diberikan Untukmu.
(HR. Al-Mustagfiri dalam Ad-Da’awat)

4. Membaca Surat Al-IKHLAS:
Barangsiapa membaca Surat AlIkhlas ketika
masuk rumah maka berkah bacaan
Menghilangkan Kefakiran dari penghuni rumah
dan tetangganya (HR. AtTabrani)

5. Membaca Surat Al-WAQIA’AH :
Barangsiapa membaca surat Al-Waqiaah
setiap malam…maka TIDAK akan diTimpa
Kesempitan Hidup” (HR. Al-Baihaqi dalam
Syu’ab Al-Iman)

6. Memperbanyak SELAWAT KEATAS NABI :
Dari Umar bin Khathab dari Nabi
Shallallahu’alaihi wa sallam bersabda
bersabda: Barangsiapa Berselawat kepadaku
satu kali Selawat maka ALLAH akan
membalas sepuluh kali Selawat dan
Mengangkatnya Sepuluh DARJAT.
(Dikeluarkan Imam Bukhari dalam Adabul
Mufrad, Ibnu Abu Syaibah…al-Bazzar….Ibnu
Syahiin dan al-Ismaili dengan sanad ma’lul)

7. Melazimkan BERISTIGHAFAR :
Barangsiapa melazimkan Beristighfar nescaya
ALLAH akan Mengeluarkan dia dari segala
Kesusahan dan Memberikan Rezki dari arah
yang tidak diDuga-Duga” (HR. Ahmad, Abu
Dawud dan Ibnu Majjah)

Ya ALLAH berikanlah kami Rezki yang Luas…
yang Halal lagi Baik tanpa Memberatkan
kami….Jika Rezki kami ada diLangit maka
Turunkanlah.

Jika ada diBumi maka
Keluarkanlah. Jika jauh maka Dekatkanlah.
Jika Dekat maka Mudahkan lah.
Jika sedikit maka Banyakanlah.
Jika banyak
maka BERKATI LAH agar kami dapat
menolong ANAK-ANAK YATIM – FAKIR
MISKIN – MEREKA YANG DALAM KESUSAHAN
& KEDHAIFAN.

YA ALLAH……Kabulkanlah doa kami…Aamiiin
YA ALLAH Ya Robbal ‘Alamin.
Semoga ALLAH Mengabulkan Do’a kita.
Semoga Bermanfaat. In shaa ALLAH.....

SEBARKANN...
baca lagi

Thursday, November 5, 2015

Best Friend Tahap Tertinggi

|| Kalau cinta, Doakan ||

Saya nak kongsikan sebuah kisah pendek yang boleh bagi pelajaran buat kita. Kisah kecintaan sahabat Nabi bernama Abu Darda'. Kisah ini disebutkan oleh Imam Az-Zahabi dalam Kitabnya Siyar A'lam An-Nubala.

Abu Darda' merupakan sahabat Nabi yang dihantar ke Dimashq (Damsyik/Damascus- bandar utama di Syria sekarang)

Beliau disayangi ramai orang Dimashq kerana akhlak, dan ilmunya.

Kalau kita mungkin ada seorang dua kawan baik, Abu Darda' pula sebaliknya. Isteri beliau berkata:

"Abu Darda' mempunyai 360 kawan baik yang sangat dia cintai. Dia selalu mendoakan mereka DI DALAM SOLAT (mungkin dalam sujudnya)!

Isterinya pernah tanya:

"Kenapa kamu selalu mendoakan mereka?"

Jawab Abu Darda':

"Setiap kali seorang Muslim mendoakan saudaranya dengan satu kebaikan, maka dua malaikat akan segera membalas (dengan doa): 'Semoga kamu juga mendapat kebaikan yang sama'.

"Tidakkah bagus kalau aku sentiasa didoakan oleh para malaikat?"

Ternyata Abu Darda' mengamalkan apa yang pernah dipesan oleh Nabi tentang kelebihan doakan kebaikan kepada orang lain tanpa pengetahuan mereka.
-----

Subhanallah. Inilah level "best friend" yang tertinggi. Bukan sahaja ingat dihati, malah ingat dalam doa saat sujud menghadap Ilahi.

Adakah nilai persahabatan yang lebih tinggi daripada ini?

Sama-sama kita ambil iktibar.

wallahua'lam.
_____________

Ad-Dien Abdul Kadir
telegram.me/addien90
http://addienblog.blogspot.com
baca lagi

Tuesday, November 3, 2015

Produk Shaklee : Kategori Pemakanan Sihat

Hari ni nak tulis senarai produk Shaklee yang ada di Malaysia. Kadang-kadang ada orang whatsapp saya tanya produk yang tidak di jual di pasaran Malaysia. Jadi, jom kita kenali produk Shaklee yang ada k.

Kali ni saya kongsikan dulu produk Shaklee yang berada dalam kategori PEMAKANAN SIHAT.

Dalam kategori Pemakanan Sihat, dibahagikan pula kepada beberapa bahagian iaitu:
  • Anti Penuaan
  • Nutrisi Penting
  • Antioksidan
  • Kesihatan Tulang
  • Kesihatan Jantung
  • Kesihatan Pencernaan
  • Sokongan Imun
  • Kesihatan Hati
  • Kesihatan Wanita
  • Nutrisi Kanak-kanak
  • Nutrisi Sukan
Ok, saya akan senaraikan produk Shaklee untuk setiap bahagian di atas.

Anti Penuaan
Produk Shaklee yang berada dalam kategori Anti Penuaan adalah.
  • Vivix
  • Collagen Powder
 


Nutrisi Penting
Produk Shaklee dibawah kategori nutrisi penting adalah seperti berikut;


  • Alfalfa Complex
  • B Complex
  • Chewable Vita C
  • Energizing Soy Protein (ESP)
  • Lecithin
  • Sustained Release Vita C
  • Vitamin E
  • Vita-lea
  • Zinc Complex

Antioksidan
Produk Shaklee dalam kategori anti oksidan adalah;

  • Carotomax


Kesihatan Tulang
Produk Shaklee dibawah kategori kesihatan tulang adalah;
  • Ostematrix


Kesihatan Jantung
Produk Shaklee yang berada dalam kategori kesihatan jantung adalah;
  • Garlic Complex
  • Omega Guard
  • Phytocol-ST


Kesihatan Pencernaan
Produk Shaklee yang terdapat dalam kategori kesihatan percernaan adalah;
  • Herblax
  • Peppermint Ginger Plus

Sokongan Imun
Produk Shaklee untuk sokongan imun pula adalah;
  • Nutriferon


Kesihatan Hati
Produk Shaklee yang terdapat dalam kategori kesihatan hati adalah;
  • DTX Complex


Kesihatan Wanita
Produk Shaklee dalam kategori kesihatan wanita adalah;
  • GLA Complex


Nutrisi Kanak-kanak
Produk Shaklee dalam kategori nutrisi kanak-kanak adalah;
  • Meal Shakes
  • Vitalea For Children

Nutrisi Sukan
Produk Shaklee dalam kategori nutrisi sukan adalah;
  • Performance Drink

baca lagi

Monday, November 2, 2015

Cara Hilangkan Eye Bag Dengan Enfussele Eye Treatment Shaklee

Mesti ramai tak tahu yang Shaklee ada krim eye treatment. Betul tak? Selalu orang kenal Shaklee dengan rangkaian vitamin sahaja kan. Ok hari ni saya nak perkenalkan eye treatment Shaklee.

Siapa yang patut ambil Enfuselle Eye Treatment Shaklee ni?
Selalunya orang yang mementingkan kecantikan mata mesti pernah cuba pelbagai krim mata kan. Mata ni penting tau. Sebabnya mata adalah antara organ pertama kita tengok kalau jumpa seseorang kan. Ada ka yang borak ngan kawan tapi tengok kat telinga? hehe..

Lagi satu, korang tau tak? Kawasan sekeliling mata adalah kawasan yang berkulit sangat lembut dan kawasan paling awal akan terkesan dengan tanda penuaan. Cuba tilik mata ada tak nampak kesan garis-garis halus? Sebelum muncul kat tempat lain, garis halus akan muncul pada mata dulu.

eye treatment shaklee

Ada juga dikalangan kita yang kerja tak tentu masa, banyak mengadap komputer, tak cukup tidur. Kesannya mata akan jadi bengkak atau dipanggil 'eye bag', kelihatan seperti lebam di bawah mata, atau nampak seperti lingkaran gelap bawah mata. Kalau ada, anda mesti cuba Eye Treatment Shaklee.

eye treatment shaklee

Ujian Klinikal 

Tau tak kenapa anda perlu pilih Enfuselle Eye Treatment Shaklee, bukan jenama lain?
Jawapannya, eye treatment Shaklee telah terbukti bukan sahaja dari testimoni, tetapi telah terbukti berkesan secara klinikal. Hasil uji kaji secara klinikal, eye treatment shaklee;
  • 233% pengurangan kedutan dalam tempoh dua minggu
  • 120% peningkatan keanjalan dan ketegangan kulit dalam tempoh dua minggu
  • 209% pengurangan garis-garis halus yang ketara dalam tempoh lapan minggu
  • 32% peningkatan lembapan kulit yang berpanjangan dalam tempoh lapan minggu
  • Tona kulit yang nyata lebih sekata dalam tempoh 12 minggu
  • Botani anti penuaan dan vitamin C membekalkan manfaat yang ketara untuk kulit
  • lembut di sekitar mata
  • Sempurna untuk bahagian leher dan bibir

Kelebihan Lain

  • Enfuselle Eye Treatment Shaklee adalah Paraben Free.
  • Hipoalergenik dan telah diuji oleh pakar oftalmologi serta selamat untuk pemakai kanta sentuh.
  • 100% Semulajadi


Cara Menggunakan Eye Treatment Shaklee

  • Anda hanya perlu menggunakan sedikit sahaja untuk sekali guna.
  • Jangan di sapu, sebaliknya tepuk-tepuk lembut menggunakan jari manis pada sekitar bawah mata.
  • Jangan terlalu dekat dengan mata, kerana krim mata mampu menyerap sehingga 1 inci di sekitarnya.

Sekiranya anda berminat nak dapatkan Enfussele Eye Treatment ni boleg hubungi saya ya..

FB: Syakirah Kapli
Whatsapp : 013-3353751
baca lagi

Sunday, November 1, 2015

Petua Mengatasi Sembelit

Assalamualaikum. Saya nak kongsikan beberapa petua untuk mengatasi masalah sembelit yang saya dapat dari page Rahsia Hawa.

Jika anda mengalami masalah sembelit iaitu sukar buang air besar, cubalah mana-mana petua sembelit di bawah. InsyaAllah sembuh.

1. Pisang atau betik :
Makan buah pisang atau betik selalu.

2. Pisang masak :
Ambil dua biji pisang lemak manis yang cukup masak. Buang kulitnya dan kisar bersama segelas air. Amalkan minum air pisang ini dua kali sehari sehingga sembuh.

3. Akar temu lawak :
Dapatkan akar temu lawak dan segenggam biji sawi. Masukkan ke dalam periuk dengan air secukupnya. Rebus hingga mendidih. Tutup api dan biarkan sejuk pada suhu bilik. Tapis dan minum airnya pagi dan petang setiap hari sehingga sembuh.

4. Daun gelenggang :
Rebus daun gelenggang dan jadikan ulaman makan bersama nasi setiap hari.

Petua mengatasi sembelit

Kalau korang nak tau kan, ada satu produk shaklee yag sangat berkesan untuk mengatasi sembelit iaitu Ostematrix. Orang selalu sebut pil kalsium.

Ia bukan sekadar pil kalsium tau, ia lengkap dengan magnesium dan Vitamin D. Ramai yang cakap makin senang dan lawas jer nak membuang pagi-pagi lepas amalkan ostematrix.

Paling best ibu-ibu lepas bersalin la. Memang highly recommended untuk diorang. Tak perlu lagi nak rasai pengalaman ngeri sembelit selepas melahirkan anak.

Petua mengatasi sembelit

Kalau nak cuba Ostematrix ni boleh hubungi saya ya.
Whatsapp 013-3353751
baca lagi

Friday, October 30, 2015

Tarbiah Sentap: Takut Allah

Assalamualaikum. Sempena hari jumaat ni, jom hayati satu artikel dari Telegram Channel Tarbiah Sentap. Moga bermanfaat.

Bismillah.

Apa kabar semua?

Sorry kacau malam-malam.

Tadi saya baru habis dengar satu ceramah, yang sangat menyentuh dan menyentap diri saya.

Saya nak kongsi sikit, iaitu tentang TAKUT ALLAH.

****

Ramai orang, dia tak tahu kenapa perlu dia takut Allah. Bila tanya:

"Kenapa kau takut Allah?"

Biasanya orang akan jawab:

"Aku takut Allah sebab aku takut neraka... Aku takut azab Allah.."

TAPI, hakikatnya, yang kita perlu takut bukanlah neraka Allah semata, tetapi, yang kita perlu takut ialah ALLAH!

Ya, ALLAH!

Kita perlu takut dengan kuasa dan kudrat Allah. Bukan semata-mata takut neraka. Kita perlu takut dengan dzat Allah tu sendiri.

Sebab Allah boleh buat apa yang Dia nak buat.

Siapa tahu lepas ni kita mati dalam keadaan kita tak sakit apa2? ALLAH mampu matikan kita!

Siapa tahu lepas ni tiba2 kita murtad walaupun kita ni sangat berilmu dan beriman? ALLAH mampu membolak-balikkan kita dan menyesatkan kita!

Siapa tahu lepas ni tiba2 kiamat dan azab Allah datang menghancurkan kita? ALLAH mampu buat semua tu!!

Persoalannya, sejauh mana kita takut Allah?

Bila kita duduk sorang2, kita buat maksiat. Kita tak jaga mata, telinga, kemaluan dan sebagainya. Kita anggap Allah tak nampak. Kita anggap Allah tak berkuasa untuk mematikan kita tika kita buat maksiat.

Kita tak rasa Allah perhati kita.

Persoalannya yang saya nak malam ni kita sama2 fikir:

"Ya Allah, adakah selama ini aku takutkan diriMu ya Allah?"

Moga Allah ampunkan dosa kita semua!

****

Jom ajak kawan-kawan lain langgani Telegram Tarbiah Sentap. Moga ramai yang dapat manfaat!

telegram.me/tarbiahsentap
baca lagi

Wednesday, October 28, 2015

Nak Cakap Dengan Allah Tak Perlu Call, Tak Perlu Whatsapp

Semalam terbaca sesuatu. Mula-mula takmau komen apa pun, just beristighfar sendiri dalam hati. Lepas tu makin terbayang-bayang pulak. Rasa tak puas hati kalau tak diluahkan. Cewah. Haha

Al-kisahnya macam ni, saya terbaca kat satu group ibu-ibu yang ingin hamil, satu post yang melahirkan rasa tak puas hatinya kat kawan dia. Saya namakan dia si A.

Si A rasa tersindir bila si B cakap pasal anak. Si A ni mungkin belum ada zuriat. Daripada pembacaan saya, tak la rasa macam si B nak sindir dia pun. Tapi disebabkan ini isu sensitif, masalah sejagat gitu, si A mungkin berasa terhina sehingga kata-kata tu menusuk ke jantung gitew.

Bila rasa tersindir tu dia cakap kat si B.
"Cuba ko call tanya Allah bila aku boleh mengandung.."

Saya tersentak. Aih.. Boleh pulak dia balas macam tu. Rasa ingin tahu membuak-buak, saya tengok pulak bahagian komen kot-kot ada yang tegur dia diatas perkataan yang agak kasar itu. (kasar bagi saya).. Rupa-rupanya komen-komen dibawah pun lebih kuah pulak dari sudu.

Si C menyokong..
"Lain kali tanya dia no whatsap malaikat, nak whatsapp malaikat suruh tanya Allah bila boleh mengandung."

Macam tu lah lebih kurang gaya bahasanya. Saya tersentak kali kedua dan beberapa kali lagi bila baca komen-komen, terus tekan 'back' pada HP saya, tak sanggup rasanya nak baca lagi. 

Ditulis secara umum. Ramai2 pakat komen, ntah apa lagi komennya saya baca setakat tu sahaja.
Saya tak tau orang lain rasa macam macam mana, tapi telinga saya berdesing bila baca komen macam tu.

Pendapat peribadi saya; (Kalau tak setuju boleh abaikan)

Kalau rasa tersindir, jangan balas dengan menyindir kembali. Tak dapat apa, silap2 dapat dosa, stress pulak lagi. Baik ngadu pada Allah, tak perlu call atau whatsapp, doa ja dalam hati pelan2 dan penuh syahdu..

 "Ya Allah..aku rasa tersindir dengan kata2 kawan aku ni.. Kau tabahkan hatiku,beri aku kesabaran sebelum aku cabaikan mulut dia Ya Allah (hehe), kurniakan aku zuriat Ya Allah.. yang soleh solehah, sihat, comel, cerdik, pintar...Beri juga taufik dan hidayah pada kawan aku sorang ni.."

Mana tau zass terus makbul ka.. Hehe. Nah, kembar tiga teruss.

Dari ilmu saya yang cetek lagi dangkal, kadang2 Allah hantar orang macam tu nak uji kita, sabar ke tak. Baru di uji sikit dah nak melenting, nak stress bagai, macam mana nak sabar dengan anak nanti. Dah ada anak lagi besar cabarannya tau..

Kalau saya jumpa Si A, saya nak paksa dia amik Set Kesuburan Shaklee. Hahaha. 
Sempat lagi promote kan..

Sabarlah duhai ibu.. Belum punya zuriat itu ujian.
InsyaAllah Allah beri bila tiba masanya, bila kita cukup bersedia untuk menjadi ibu yang terbaik.
Kalau tak dapat di dunia, InsyaAllah ganjaran lebih besar menanti di akhirat sana.
Yakin.. Yakin.. Yakin..

Nasihat Untuk Si B
Jangan la sebut benda-benda yang berisiko menyakitkan hati, kadang-kadang wanita yang belum punya zuriat ni sensitiff.. Tambah-tambah kalau tengah period. Tolong doakan kawan kita, bukan rugi pun.

Nasihat Buat Si C, D, E, F dan seterusnya;
Jangan memburukkan lagi keadaan, kalau mampu tegur la dengan cara baik, bukan tolong tambah kuah bagi sedap lagi. Tenangkan hati kawan yang gundah gulana tu, suruh dia sabar..sabar..

Sekian saja dari Da'i Syakirah *tetiba*
baca lagi

Tuesday, October 27, 2015

Diary Of MRA : Nak Apa? Minta Saja Pada Allah

Saya cuba ajar Muhammad mintak apa saja pada Allah, termasuk mainan.
Dengan harapam Muhammad lebih awal sedar dan tahu yang dia hanya patut mintak apa-apa dari Allah sahaja. Ummi pun baru sedar perkara ni. Ni soal tauhid. Kalau dari awal dah bergantung kat orang lain (atau kehebatan diri sendiri), tak letak 100% kebergantungan pada Allah, semua urusan seterusnya akan jadi salah.

Alhamdulillah, budak kan lebih cepat faham dan ikuttt ja, tanpa banyak soal kenapa mengapa (Tak macam orang dewasa. huhu). Jadi, Muhammad ikut ja apa ummi suruh.

Kadang-kadang sambil2 dia main saya terdengar dia cakap..

"Ya Allah..bagi ummi kaya, boleh beli mainan banyak2,
mamad nak mainan ni.."

Ummi amin kan aja..terutama part kaya tu. Haha 😅😅😅

Lepas tu, tadi.. Ummi tengah berdoa lepas solat isyak,
Muhammad mai bisik-bisik..

"Ummi..mainan ummi..mainann" 

Dia mintak ummi doakan sekali, supaya Allah bagi dia mainan..hehe. Siap tumpang doa ummi tak tahan tu 😄😄😄, terus tak khusyuk doa ummi.

P/s: Kalau dia buat camni lagi dan lagi, ummi boleh cair, terus pi beli mainan untuk dia esok jugak ni.
.
.
Nampak tak apa yang cuba disampaikan? 

1. Minta hanya pada Allah. Kalau mintak kat manusia belum tentu dapat.

2. Jangan banyak tanya, mintak ja. Walaupun macam tak logik, macam mana Allah nak turunkan mainan ibarat mainan jatuh ke riba? hehe.. Kalau ikut logik akal manusia yang terbatas, memang akan fikir macam tu. Cuba fikir kuasa Allah yang tiada batasan tu..

Allah dah ada caranya, mungkin Allah gerakkan hati ummi pi beli mainan kat dia. Atau Allah hantar orang lain berikan hadiah mainan kat Muhammad..

Haa.. ada sesiapa terfikir nak beli hadiah untuk Muhammad sempena birthday dia bulan depan???


hehe.. Moga kita pelajari sesuatu ya.

Baca juga:

baca lagi

Sunday, October 25, 2015

Cara Saya Dapatkan KFC Free

Pernah tak korang terfikir nak makan KFC, tapi nak yang FREE tak nak bayar..? Hehe

Kalau fikir logik, memang tak logik la kan. Siapa la nak bagi KFC free ni tetiba ni kan.
Sebelum ni saya ada baca buku bertajuk Bertanya Allah Dahulu. Pengajaran yang saya peroleh dari buku tu.. Nak apa? Mintak ja kat Allah. Saya pun terfikir, ok nak test mintak KFC free dari Allah.

"Ya Allah.. Boleh tak kalau nak KFC free, tak payah bayar.."

Lepas tu, dah lupa pun doa tu. Memang mintak pun tak bersungguh sangat. Nama pun nak test je kan tadi. Huhu.. Tapi Allah sentiasa menunjukkan kasih sayangNya terhadap hambaNya ini. Walaupun saya dah lupa pasal tu, tak lama kemudian, saya betul-betul dapat makan KFC free.

Macam mana saya dapat?

Saya baru tau abang dan kakak ipar saya selalu dapat voucher KFC, depa pun dah boring makan KFC lalu kak ipar saya bagi 2 keping voucher KFC bernilai RM10 setiap satu. (Dah lusuh sangat voucher tu akibat terlalu lama disimpan, hampir dibuang dah kata kak ipar saya..haha. Rupanya rezeki saya tu). Dengan RM20 tu dapatla saya beli 2 set snack plate dan saya ada add on cheezy wedges, jadi kena tambah dalam RM6 sahaja. Fuh..Jimat!

Masa ni saya masih tak sedar. Lumrah manusia, bila dah dapat yang dihajati, jadi lupa.. Lupa nak ucap syukur pada Allah. Walhal Allah yang gerakkan hati kak ipar saya nak bagi voucher tu, DIA dah 'jawab' permintaan saya dulu, tapi saya tak perasan! Saya tersedar bila selang beberapa minggu lepas tu iaitu beberapa hari lepas, abang saya pulak bagi lagi 2 keping voucher KFC dan dapat la makan KFC free lagi. Huhu. Total voucher KFC yang saya dah dapat bernilai RM40 yang sebelum ni saya tak pernah terfikir pun. 

Baru teringat.. owh.. Aku pernah mintak kat Allah nak makan KFC free, kan Allah dah beri ni. Tak reti-reti nak bersyukur?? Hehe. Alhamdulillah. Terima Kasih Ya Allah.

Hmm..nak mintak apa lagi lepas ni hmm.. :p

Pengajaran.. 

1. Nak apa? Mintak ja kat Allah. Beres..insyaAllah.

2. Jangan fikir macam mana nak dapat, logik ke tak. Allah tau macam mana Dia nak bagi.

3. Selalunya apa yang kita nak, Allah tak beri segera sebab dia lebih TAHU bila masa yang sesuai nak beri.

4. Kita kena selalu alert dengan hikmah disebalik perkara yang terjadi. Contoh kes saya ni, tetiba je dapat makan KFC free ni (yang jarang-jarang sekali dapat kalau takda hari-hari special) ---->> Owh kan aku pernah doa mintak kat Allah dulu nak KFC free..

‪Moga menjadi inspirasi pada semua. Mintalah pada Allah walaupun secubit garam.
baca lagi

Wednesday, October 21, 2015

[Entry Ringkas] : Siapa Perlukan Omega Guard??

Semua orang perlu mengambil omega 3 yang mencukupi dalam diet harian. Tetapi secara khususnya, siapa yang perlu ambil Omega Guard?

1. Orang yang mengalami masalah tinggi kolesterol
2. Kanak-kanak Autisma, ADHD
3. Untuk kesihatan mata
4. Slimming
5. Brain development untuk bayi dalam kandungan
6. Memory booster
7. Inflammation
8. Asma
9. Eczema
10. Gout
11. Sendi
12. Darah tinggi/strok
13. Berat badan terlebih
14. Mengalami pembekuan darah
15. Pesakit darah tinggi
16. Ibu menyusu
17. Ibu Hamil
18. Pramatang
19. Cancer
20. Nyanyuk
21. Arthritis
22. Selsema
23. Tumit merekah
24. Cegah insomnia
25. Dyslexia kids
26. Kecantikan kulit
27. Dry eyes syndrome
28. Buasir

Untuk info lanjut, hubungi saya ya.

Syakirah Kapli
013-3353751
baca lagi

Tuesday, October 20, 2015

Hadiahkan Al-Fatihah Buat Anak

Nak kongsikan satu artikel yang kawan saya share di group whatsapp tentang salah satu ikhtiar dalam mendidik anak. Semoga anak-anak kita menjadi anak-anak yang soleh solehah. Sejujurnya walaupun anak masih kecil, memang terdetik rasa risau bila tengok keadaan anak bangsa kita sekarang.


Jom baca..
.

HADIAHKAN ALFATIHAH

Bukan mudah mendidik anak-anak. Kita hanya ada peluang untuk melentur mereka sekali sahaja. Bila sudah menjadi buluh, tersilap cara, bimbang kian 'patah riuk' jadinya.

Bila melihat ramai muda-mudi sekarang yang rosak akhlaknya, kita yang ada anak kecil ini pun cemas juga.. Andai sudah tersalah didik, masa bukannya boleh berpatah balik..
Allahu Akbar!

Sebab itu, setiap kali bertemu dengan ibubapa yang saya anggap sudah berjaya mendidik anak mereka dengan baik, saya akan cuba menadah rahsianya. Memang, lain orang, lain pula pendekatan mereka. Hari ini saya ingin kongsikan rahsia seorang bapa yang sangat saya hormati ilmu dan keperibadiannya.

Oleh kerana saya sedang berusaha untuk 'tidak terlupa' mengamalkan nasihatnya, maka saya cuba kongsikan. Kata orang, makin kita rajin menyampaikan, makin lekat sesuatu perkara itu di dalam ingatan. Jadi, seperti biasa, sama-samalah kita pesan memesan dan menyebar kebaikan.

Kata si bapa ini, ada satu amalan yang dilakukannya secara istiqamah. Setiap kali lepas solat, dia akan hadiahkan al-fatihah buat anak-anaknya. Amalan itu bermula sejak Allah 'mengetuk hatinya' ketika mendengar satu kuliah di masjid.

Kata penceramah, ramai yang malas hadiahkan al-Fatihah kepada Baginda Rasulullah. Dia yang tak pernah melakukannya serta merta diterpa rasa sebak lalu menangis teresak-esak.

Sejak itu, amalan menghadiahkan bacaan al-Fatihah mula menjadi tabiatnya. Usai solat, itulah ikhtiarnya. Disedekahkan al Fatihah untuk Rasulullah, kedua arwah ibubapanya, isteri kesayangannya dan juga anak-anak permata hatinya juga. Barangkali berkat amalan mudah itu, dia hidup tenang dan berjaya. Saya juga tumpang seronok melihat keluarga bahagianya.

Sahabat-sahabatku yang baik, Cuma hadiahkan al-Fatihah! Mudah sahaja, kan? Berapa minit sangat masa yang diperlukan? Tapi perkara yang mudah, tidak akan mampu kita buat tanpa hidayah. Lagu-lagu kpop...mat saleh ...jiwang karat yang lebih bermain dibibir manusia masa kini.

Perkara yang semudah ini pun kadang-kadang kita gagal buat dengan istiqamah.

Kita mungkin biasa membaca al-Fatihah sebagai wirid selepas solat. Namun selepas ini, jangan lupa niatkannya sebagai hadiah. Sebut satu persatu nama penerimanya. Secara automatik, dengan hanya satu amalan, pahala kita akan jadi berganda-ganda.

Sudah dapat pahala membacanya, dapat pula pahala bersedekah dan mendoakan kebaikan untuk mereka.

Jom kita cuba buat perkara mudah yang disukai Allah. Jangan lupa, setiap kebaikan yang kita kirimkan untuk orang lain, pasti akan kembali pula kepada kita.. Subhanallah..

Jom sama-sama kita beramal secara istiqomah hadiahkn al Fatihah untuk Rasulullah, dan kedua ibubapa kita, untuk suami/isteri kesayangan serta anak2 permata hati kita. Tak lupa hadiahkan utk diri sendiri juga.. Aminn
baca lagi

Monday, October 19, 2015

Ikhtiar Mendapatkan Zuriat Dengan Vitamin B Complex

Assalamualaikum semua.
Dah lama duk bertangguh nak tulis pasal ni. Tapi, selagi tak share rasa macam berdosa pulak, mana tau ada diantara pembaca blog ni sedang berusaha atau berikhtiar mendapatkan zuriat.

Al-kisah satu hari.. Saya pegi COD barangan Shaklee pada customer. Peluang COD saya gunakan untuk bertanya khabar. Lagipun dah lama juga tak jumpa. Sempat la saya tanya macamana kenal shaklee. Rupa-rupanya dia kenal shaklee masa tengah berusaha dan berikhtiar untuk mendapatkan zuriat. Masa tu dia dah 3 tahun berumahtangga.

Period Teratur, Tapi Senggugut
Dia cakap, langsung takda masalah dengan period. Period sentiasa teratur, cuma dia ada masalah senggugut yang teruk.

Stress, Rambut Gugur
Dia juga ada ceritakan, dalam tempoh berusaha dan berikhtiar mendapatkan zuriat, dia selalu tertekan, stress dan rambut mula gugur dengan teruk.

Ikhtiar Dengan B Complex & Alfalfa
Sehinggalah dia search kat internet tentang ikhtiar untuk mendapatkan zuriat dan terjumpa info mengenai Shaklee. Dipendekkan cerita, dia cuba B complex dan alfalfa.Tapi bukan beli dari saya sebab belum tau saya jual shaklee kot. Hehe..
Ikhtiar mendapatkan zuriat

Yang menariknya, segala masalah selesai. Dah tak rasa stress, rambut dah tak gugur dan paling best dah tak kena senggugut. Alhamdulillah... Belum pun habis sebotol B complex tu, dia dah disahkan hamil. Syukur..

Sekarang dia dah bersalin.. Baby pun dah masuk 4 bulan pun.

Kalau ada diantara rakan-rakan pembaca yang sedang berikhtiar untuk dapatkan zuriat, jangan stress-stress tau. Sebab stress pun antara punca susah hamil. Rileks je.

Highly Recommended
B Complex memang highly recomended kalau anda dalam usaha mendapatkan zuriat. Sebabnya B complex boleh bantu anda lebih tenang dan kurang stress. B complex Shaklee juga ada kandungan asid folik yang semua sedia maklum kan. Memang disyorkan untuk wanita yang sedang berikhtiar  mendapatkan zuriat.

Alfalfa
Alfalfa pulak memang terbukti thorbaik untuk wanita. Ada yang cakap alfalfa complex ni ala-ala kacip fatimah gitew. Selain tu ia mampu mengurangkan masalah keputihan dan membantu wanita lebih subur dengan izinNya.
baca lagi

Sunday, October 18, 2015

Doa Ketika Terasa Bernasib Malang Atau Ada Aura Negatif

Pernah tak korang rasa camni..

"Harini la hari paling malang aku.."
"Kenapa la buat apa semua tak menjadi.."
"Ada ja yang tak kena...ada apa-apa ke ni.."

Jom amalkan doa yang dikongsikan oleh Ustaz Dr. Zaharuddin seperti dibawah ni.

Dipetik dari FB Dr. Zaharuddin Abd Rahman

Sesiapa yang tiba-tiba seperti terasa semacam ada 'aura negatif' atau 'nasib malang' melingkunginya & kehidupannya sehingga tidak berjaya etc, SEGERALAH menjauhi perasaan itu dan amalkan apa yang diajar oleh baginda Rasulullah dan berserah diri kepada Allah dengan membaca doa ini :

اَللَّهُمَّ لاَ يَأْتِى بِالْحَسَنَاتِ إِلاَّ أَنْتَ ، وَلاَ يَدْفَعُ السَّيِّئَاتِ إِلاَّ أَنْتَ ، وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِك .

Ya Allah, tiada yang dapat mendatangkan kebaikan kecuali Engkau, dan tiada yang dapat menolak keburukan kecuali Engkau, dan tiada daya dan tiada kekuatan melainkan dengan izin Engkau. (Riwayat Abu Daud )

Semoga kita sentiasa dilindungi Allah.


baca lagi

Saturday, October 17, 2015

Tanda 'Best By' pada Meal Shakes

Entry Ringkas : Isu tanda 'best by' pada Meal Shakes.

Tanda 'Best By' Pada Mealshake
Pada yg dah beli dan nak beli mealshake suka saya nak jelaskan tentang perkataan 'BEST BY' yg tertera pada bawah canister mealshake ni

Biasa supplemen shaklee ni tulis EXPIRED BY tp mealshake ni unik sikit sebab tulis 'BEST BY'

Persoalannya boleh ke makan lagi mealshake ni jika dah lebih tarikh ini ataupun jika belum buka tp tgk2 tarikh dah nak hampir dgn tarikh best before tu

Jawapannya boleh

Jika mealshake masih belum dibuka, ia boleh bertahan sehingga 1 tahun dari tarikh best before tu dan jika sudah dibuka pastikan simpan dalam peti ais bg memastikan lebih tahan lama dan ditutup rapat

Jika dah dibuka pun pastikan warnanya tidak bertukar kepada kuning dan menjadi berketul2, kalau jd mcm ni biasanya bau vanila pun takde dan rasa pun dah lain sbb mealshake ni ada campuran lactosa jd agak sensitif dgn udara mcm milo or susu anak2 kita kan kalau kita dah bukak lama sangat pun jadi camtu macam berketul2 kan.

Kalau boleh setiap kali dibuka habiskan dalam masa 1-2 bulan tapi kalau tak boleh, simpan dalam peti sejuk bagi memastikan keaslian mealshake ni.
baca lagi
 
Copyright © Owner's Blog | All Rights Reserved | Design By Adam Faiz Back to Top|Dashboard