Tip Magnet Rezeki: May 2015

Sunday, May 31, 2015

Kisah mama & TIROID.

Lebih kurang berbelas tahun lepas, mama mengidap tiroid. Masa tu saya masih bersekolah. Dah macam-macam rawatan mama cuba, ubat-ubatan altenatif dan rawatan tradisional.

Tapi selalunya, penyakit tiroid tu hilang sekejap jer, lepas tu akan datang balik.
Bila sakit tu datang mama akan lemah sangat, kaki tangan menggeletar, jantung mula berdegup kencang, badan pun akan makin susut. Leher pulak makin bengkak.

Seiring pertambahan usia, badan mama mungkin tidak dapat menampung lagi kesan tiroid tu. Keadaan makin teruk dan doktor sahkan tiroid tu mula memberi kesan pada jantung. Keadaan mama makin tak stabil, kesan ubat-ubatan hormon jadi tak stabil, mama jadi pemarah, selalu tak sihat, sukar tidur, tekanan darah menaik.

Akhirnya pada 2008 mama mengambil keputusan untuk buat pembedahan membuang kelenjar tirod tu. Alhamdulillah mama selamat menjalani pembedahan walaupun pada awalnya takut jugak, sebab antara risikonya adalah dikatakan hilang suara!

Kini 2015..

Saya baru tahu, tiroid ada 2 jenis iaitu Hypothyroid & Hyperthyroid.

Dari pemerhatian saya, mama mengalami hyperthuroid iaitu hormon tiroid lebih tinggi dari kadar biasa. Tanda-tanda yang paling ketara bagi pengidap tiroid hyper adalah:


  • Bengkak di leher
  • Cirit birit
  • Degupan jantung bertambah dan sentiasa berdebar-debar
  • Gementar/gelisah
  • Haid tidak teratur
  • Kurang penumpuan
  • Mata menjadi besar
  • Angin yang tidak menentu
  • Kejang otot
  • Osteoporosis
  • Peluh yang banyak
  • Duhu badan naik, tidak tahan panas
  • Sukar bernafas
  • Sukar tidur
  • Berat badan menurun
  • Lemah


Kebanyakan tanda-tanda ni memang ada pada mama masa tu.

Kesan Pembedahan Hingga Sekarang

Mama masih perlu check up sebulan sekali dengan doktor pakar. Kadang-kadang perlu ambil darah.

Perlu makan ubat sepanjang hayat. Banyak betul ubat mama. Kalau pegi mana-mana memang seplastik sederhana besar tu penuh dengan ubat je. huhu. Tak sanggup rasanya kalau saya yang perlu makan ubat banyak tu.

Info : Hormon tiroid penting dalam membantu setiap sel tisu dan organ berfungsi dengan baik. Justeru, ia membantu tubuh bertenaga, memastikan tubuh sentiasa panas, selain otak, jantung, otak dan organ berfungsi dengan baik.

Oleh sebab inilah, mama masih perlu bergantung pada ubat sepanjang hayat. Sebab mama dah tiada kelenjar tirod. Dah dibuang semasa pembedahan.

Antara kesan lain adalah, mama mudah jatuh sakit dan sering keletihan. Mungkin ia turut memberi kesan kepada sistem imun.

Saya stop setakat ini dulu, nanti saya akan ceritakan mengenai satu penawar bagi pesakit tiroid, terutamanya yang baru-baru kena. Mungkin penyakit ini dapat dibendung dari terus serius jika kita mengambil langkah awal.
baca lagi

Saturday, May 23, 2015

Allah pilihkan Handphone.. Terbaik.

Allah Pilihkan Handphone

Assalamualaikum semua. Pe khabar, semoga sihat semuanya ya.

Harini nak cerita sikit tentang Teknik BAD. Ramai tanya teknik ape tuh? Sebenarnya BAD ni singkatan bagi Bertanya Allah Dahulu. Konsep yang sepatutnya kita dah lama tahu. Kita selalu lupa, dah buat sesuatu, tak berjaya.. baru nak rujuk Allah. Buang masa sebenarnya!

Sepatutnya sebelum buat sesuatu, kita tanya Allah dulu. InsyaAllah, Allah lorongkan kita ke jalan terbaik. Caranya hanya dengan sentiasa berdialog dengan Allah. Mengadu, luahkan, minta apa yang kita nak.

Untuk lebih memahami teknik ni, saya cadangkan anda dapatkan buku BAD karya Cik Insyirah ni. Buku ni (setakat artikel ini ditulis) belum ada dijual dikedai buku. Siapa yang nak boleh whatsapp saya (013-3353751), nanti saya kenalkan dengan agennya.



Saya tak bercadang nak ulas tentang buku tu, just nak cerita sikit pengalaman saya gunaan teknik BAD. Ceritanya begini..

Dua hari lepas, saya nak beli handphone sebab handphone lama tu macam dah uzur sangat. Sebelum keluar tu saya berdialog dengan Allah (dalam hati). Saya cakap..

Ya Allah, aku nak beli handphone ni, Kau tolong pilihkan aku handphone yang terbaik. Aku nak yang kecik jer, sebab untuk urusan bisnes aku dah ada tab. Pastu taknak la yang mahal-mahal, nak yang harga bawah rm400. Pastu nak yang boleh dapat line internet ynag kuat. (line internet kat tab saya tu masya-Allah slow. Hehe). Kau permudahkanla Ya Allah, bawak aku ke kedai yang betul, aku malas nak gi cari banyak-banyak kedai. (Siap mengaku malas)

Sebenarnya saya target nak beli sebuah HP keluaran China, ninethology (betui ka eja ni) yang dicadangkan oleh seseorang. Line internet memang ok sangat. Laju.. Saya pernah guna, sememangnya laju bagai dikata la, so target utama nak cari jenama tu.

Pencarian Bermula...

Saya macam ternampak-nampak kedai dilorong2 belakang, baru jalan separuh (dengan kereta) tetiba jalan ditutup sebab ada projek pembinaan, terpaksa belok kiri.. Rupa-rupanya ada banyak je kedai HP kat belah kiri ni ha. Nampak 2 kedai sebelah2, saya pun pegi kedai yang takde pelanggan pun. Saya tanya.. Ada tak HP jenama ninethology ni. Tuan kedai hanya mencebikkan bibir dan geleng kepala, tanpa bersuara. Ok, terus tak berkenan, gi kedai sebelah. Ramai pelanggan. Saya tanya salah seorang pekerjanya yan kelihatan sibuk. Ada tak HP ninethology. Dia cakap takdak.

Pastu ternampak satu kedai, kat belakang sikit. Terus pegi tanya. Pun takdak, pi sebelah tu pulak (kedai ke-4)... Pun cakap takdak. HP china susah katanya, kalau rosak susah mau cari spare part. Belek-belek lagi, dia cakap ambik samsung la, ori ma.. Lagi bagus.

Ok..ok.. saya pikir. (Saya baru tau situ ada banyak kedai HP). Ada hikmahnya jalan yang ditutup tadi melorongkan saya ke tempat yang banyak kedai HP & dekat-dekat je kedai tu. Saya belek HP Samsung yang comel tu, kecik je. Harga tak sampai RM300. Terus saya decide untuk beli, Rm 300 lebih sebab tambah screen protector dan cover, still dalam bajet saya. Hehe. Setakat hari ni (dah 3 hari guna, alhamdulillah sangat puas hati dengan Hp ni. Internet pun ok, idak la slow sangat. Selesa la untuk kegunaan saya sebagai usahawan online berjaya. Hehehe..

Lepas selesai bab HP, saya ada urusan di bank. Apply lagi sekali teknik BAD. Saya berdialog dengan Allah camni.

Ya Allah, aku nak ke maybank ni, tempat tu sempit sangat, selalunya memang tak dapat parking. Kalini Kau bagi la aku parking betul-betul depan bank tu.

Sesampainya di bank, subhanallah! Memang ada satu parking kosong, betul-betul depan pintu bank. Syukur.. Allah Maha Mendengar. Saya pernah belajar pasal kuasa minda tentang cari parking ni, membayangkan dalam minda ada parking kosong ditempat yang kita inginkan dengan sepenuh-penuh keyakinan disamping minta juga pada Allah. Bagi saya ia perkara yang sama. Cuma teknik BAD ni dirasakan lebih santai, sebab ia lebih kepada berdialog dengan Allah apa yang kita ingini.

Itulah 2 kisah ajaib yang saya alami. Kebetulan?? Tiada istilah kebetulan dalam dunia ni. Tidak akan bergerak suatu zarah tanpa izin Allah! Semua yang berlaku pasti ada sebab.

Saya dah tahu tentang teknik BAD, cabarannya sekarang.. Nak amalkan. Sebab kita dah terbiasa nak buat sesuatu, buat jer tanpa tanya Allah dulu. Dah susah baru cari Allah. Mulai harini, jom ubah..!

Allah dulu,
Allah lagi,

Allah terusss!


Pssst.. Saya tak dapat HP ninethology yang saya target pada awalnya. Mari kita berbalik pada firman Allah..

Dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya. Al-Baqarah: Ayat 216.
baca lagi
 
Copyright © Owner's Blog | All Rights Reserved | Design By Adam Faiz Back to Top|Dashboard