Tip Magnet Rezeki: June 2015

Thursday, June 4, 2015

Tanda-tanda Anda Mungkin Mengidap TIROID

Sebelum ni saya ada ceritakan mengenai Kisah Mama & Tiroid.
Disebabkan masa tu saya masih 'mentah'.. Tak tahu sangat tentang penyakit-penyakit ni, saya pun tak perasan tanda-tanda awal masalah tiroid mama.

Yang saya tahu, mama sentiasa letih. Kadang-kadang ok, kadang-kadang tak.
Mama selalu cakap kaki tangan rasa lemah dan menggeletar. Pernah juga ayah cuba explain kat kami adik beradik, mama akan jadi cepat marah disebabkan masalah kesihatan mama.



Sekarang ni baru saya faham dan ambil tahu tentang masalah tiroid. Tiroid terbahagi kepada dua iaitu;

Hyperthyroid : Berlaku disebabkan kelenjar tiroid terlalu aktif menghasilkan hormon tiroid lebih dari yang diperlukan tubuh.

Hypothyroid : Berlaku disebabkan kelenjar tiroid kurang aktif dan tidak menghasilkan hormon yang mencukupi untuk tubuh badan.

Secara umumnya, tanda-tanda tiroid sukar dikenalpasti kerana simptomnya hampir sama dengan penyakit-penyakit lain. Simptom-simptom ini juga berbeza-beza mengikut tahap tiroid seseorang. Antara tanda-tanda biasa adalah seperti berikut;


  • Letih lesu walaupun cukup rehat
  • Tekanan perasaan dan kurang fokus
  • Haid luar biasa, PMS, Masalah kesuburan / keguguran.
  • Sembelit walaupun mengambil serat yang cukup
  • Selalu lupa, dan sukar memberi tumpuan terhadap sesuatu perkara.
  • Berat badan bertambah tiba-tiba dan wajah kelihatan mengembang
  • Kulit gatal dan kering walaupun memakai losyen.
  • Kuku dan rambut kering
  • Sukar menelan.
  • Tidak tahan sejuk terutama di hujung kaki dan tangan
  • Kekejangan otot


Kalau anda ada tanda-tanda macam kat atas ni kan, better pegi check dengan doktor.

InsyaAllah, jika diambil langkah awal tirod masih boleh dikawal.

Dalam posting akan datang saya akan berkongsi dengan anda pengalaman pengidap tiroid yang mengamalkan satu suplemen sebagai ikhtiar dan alhamdulillah, ia memberi kesan positif!
baca lagi

Wednesday, June 3, 2015

Kisah Dialog Dengan Allah #2

27 May 2015

Kisah Dialog Dengan Allah #2

Siang tadi, saya ke branch. Siap beli barang semua, rasa lapar pulak.
Muhammad pun dah mintak nak makan.

Singgah makan jap. Parking pulak punya la susah.
Dua kali round pun masih tak jumpa parking.

Akhirnya parking kat satu tempat, agak jauh dari tempat makan.
Menapak la nak masuk kedai tu.

...
Allah nak 'tegur' saya,
Sampai ja depan kedai, tetiba ja ada 1 parking kosong,
Dan ada kereta baru datang masuk parking tu dengan gembira...depan mata saya!

Rasa macam diketuk²,
"Tula.. Tak nak mintak kat AKU dulu, kalau tak parking tu mesti milik hang"
Hehe..
.
.
Lepas makan, saya nak ke pejabat pos. (Yang susah nak dapat parking tu..)
Terus mintak kat Allah sungguh2.

Ya Allah aku nak pi pejabat pos ni, tolong bagi aku parking baik punya depan pejabat pos tu, tak mau la parking tepi2 jalan..payah.. Barang customer banyak nak pos ni Ya Allah. (Hehe.. Mengada mintak depan2 pejabat pos..)

Sampai ja dipejabat pos, terus tengok parking yang diidam2kan tu.
Wahh!! Betul² kosong 1 parking depan pejabat pos!!

Terus masuk parking dengan girang!

Dalam pejabat pos, mula2 ramai orang..lepas saya siap isi borang, aik tinggal saya sorang ja dalam tu. Huhu.. Terima kasih Ya Allah permudahkan urusan hambaMu ini.

P/s: Kadang2 kita suka ikut kepala sendiri, padahal kalau mintak kat Allah mudah2 ja DIA boleh bagi. Terima kasih penulis buku BAD yang telah menyedarkan saya yang alpa ni.

#KisahSuksesBAD
baca lagi
 
Copyright © Owner's Blog | All Rights Reserved | Design By Adam Faiz Back to Top|Dashboard