Tip Magnet Rezeki: Doa Bebas Hutang, Sifat Malas, Sedih & Bakhil

Sunday, January 10, 2016

Doa Bebas Hutang, Sifat Malas, Sedih & Bakhil

Boleh dikatakan hampir semua dari kita ada berhutang. Kadangkala bila berhutang kita sering dibelenggu rasa sedih, berputus asa seterusnya timbul rasa malas berusaha.

InsyaAllah doa ini pasti membantu. Baca dan amalkan dengan yakin ya. Yakinlah Allah sebaik-baik pembantu yang bakal menunjukkan jalan keluar dari belenggu ini.

Kisah di sebalik doa ini..

Abu Said Al-Khudhri RA telah berkata: “Pada suatu hari Rasulullah SAW telah masuk ke masjid. Tiba-tiba ada seorang sahabat bernama Abu Umamah RA sedang duduk di sana. Beliau bertanya: ”Wahai Abu Umamah, kenapa aku melihat engkau sedang duduk (di masjid) di luar waktu solat?” Dia menjawab: ”Aku resah memikirkan hutangku, wahai Rasulullah.” Beliau bertanya: ”Mahukah aku ajarkan kepadamu sebuah doa yang apabila engkau baca maka Allah taala akan menghilangkan keresahanmu dan melunasi hutangmu?” Dia menjawab: ”Sudah tentu ya Rasulullah.”

Beliau bersabda,”Jika engkau berada di waktu pagi mahupun petang, bacalah doa:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ
 وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ
 وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ
وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ غَلَبَةِ لدَّيْنِ وَقَهْرِ الرِّجَالِ

“Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada Engkau dari perasaan resah dan sedih. Aku berlindung kepada Engkau dari sifat lemah dan malas. Aku berlindung kepada Engkau dari sifat pengecut dan kedekut. Dan aku berlindung kepada Engkau dari belenggu hutang dan kekerasan manusia.”
.
.
Kata Abu Umamah RA: “Setelah membaca doa tersebut, Allah telah memperkenankan doaku dan menghilangkan keresahanku dan melunasi hutangku.” (HR Abu Dawud 4/353)
.
.
Doa di atas yang diajar Nabi SAW kepada Abu Umamah RA adalah penuh dengan hikmah dan merupakan doa untuk mengatasi masalah ditimpa hutang yang berpanjangan. Doa tersebut mengandungi beberapa permohonan yang jelas kait mengait antara satu sama lain agar Allah taala melindungi seseorang daripada beberapa masalah yang membelenggu hidupnya. Dan setiap masalah yang disebut oleh Rasulullah di dalam doa tersebut ternyata sangat bertepatan dengan keadaan seseorang yang sedang dililit oleh hutang.
.
.
.
Lagi Formula Rezeki Melimpah di:
111 Formula Tarik Rezeki


#sebarkandoa
#sharedoa

No comments:

Post a Comment

 
Copyright © Owner's Blog | All Rights Reserved | Design By Adam Faiz Back to Top|Dashboard