Tip Magnet Rezeki: Tutorial : Tukar Background Guna Aplikasi Stick It

Monday, July 18, 2016

Tutorial : Tukar Background Guna Aplikasi Stick It

Bismillah.
Assalamualaikum. Selamat petang kawan2.
Apa khabar? Masih dalam mood raya ka? Hehe

Ok harini terasa rajin nak share tutorial cara buang background gambar. Nak2 gambar raya kan, baik punya posing sekali ada orang tengah korek hidung kat belakang, kan dah tercemar tuh. Hehe. Macam takda contoh lain!

Dedulu saya ingat, nak edit gambar camtu kena guna photoshop jer. Susah tu.. Saya dah la buta rabun photoshop!

Tadi, sesaja search kat google kot2 ada aplikasi android yang boleh bantu. Boleh edit kat henpon ja.

Hasilnya..

Saya jumpa satu app ni, nama dia StickIt.
Sila la cari kat playstore.

Haa download hat atas skali tu.

Dah tu apa lagi? Moh la mula mengedit gambo. Buka app tu dulu.


Klik kat "album"
Lepas tu pilih la gambar yang hangpa nak edit dalam galeri henpon hangpa tu. Bila keluar macam bawah ni, pilih jer "Smart Cut".



Saya pilih gambar anak2 buah di tepian sawah ni. Nampak macam mencabar je kan. Hehe. Sebenarnya mudah ja, semudah ABC123.

Nampak tak bawah sekali tu ada FG, BG, FG (paint), Eraser, Pan. Icon "+" dan "-" di kanan sekali.

Step ni saya just guna

FG - Untuk tanda part yang kita nak
BG - Untuk tanda part yang kita nak buang
Eraser - Jika nak padam tanda tadi, kot2 ada terlajak tanda.

"+" dan "-" untuk zoom in dan out.
Pan - Untuk gerakkan gambar, masa dalam mode zoom.

Ok ada fahiammm setakat ni?

Seterusnya.. Gunakan BG untuk buat sempadan gambar yang kita nak, saya nak gambar bebudak tu jer, jadi saya tanda macam gambar kat bawah ni.



Lepas tu, gunakan FG, detail kan bahagian yang kita nak tu. Nampak garisan putih tu? Just gariskan, dia akan terus select (jadi merah) secara automatik.

Part merah tu la hasil yang kita bakal dapat nanti. Nampak comot je kan.. Sabo..


Zoom kasi besor sikit gambar tu, pastu buat secara detail. Jika ada yg tak terkena warna merah, guna FG untuk jadikan dia kaler merah. Kalau nak guna FG (paint) pun boley.

Misinya.. Memerahkan part yang kita mahu.


Ok dah rasa ok je tu kan, klik anak panah yang atas sebelah kanan sekali tu.

Haa.. Kat sini hangpa boleh tukar terus background apa yang hangpa nak guna.


Opocot! Tetiba dah tertukar background lain dah kan. Acaner tu..

Rileks.. Jangan cemas. Nampak tak icon2 bawah tu. Nak tukar background, just klik di luar gambar bebudak tu, pastu pilih "Fill/BG". Boleh pilih hangpa nak guna background berwarna atau pattern.

Lain2 icon kat bawah tu hangpa godek la sendiri ikut selera la, takkan semua nak kena tunjuk kot. Keh3. **Sbenarnya, saya lupa nak screenshot part2 tu. Jangan marah na..***


Opocot lagi sekali! Mana nak dapat text tu?
Text tu hangpa boleh klik kat icon atas tu, yang ada tanda "+" tu. Boleh masukkan text. Nak melukih pun bolehh.. Nak masukkan gambar pun boleh..

Ada fahamm?
Bagus.. Tak faham boleh tanya la kat ruangan komen bawah nun.

Selamat Hari Raya!

Ikhlas dari.
Bukan Pakar Photoshop



No comments:

Post a Comment

 
Copyright © Owner's Blog | All Rights Reserved | Design By Adam Faiz Back to Top|Dashboard